Η Αίγυπτος απειλεί να αναστείλει την ειρηνευτική της συνθήκη με το Ισραήλ, εάν τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρήσουν στην ασφυκτικά πυκνοκατοικημένη συνοριακή πόλη της Γάζας, τη Ράφα, και λέει ότι οι μάχες εκεί θα μπορούσαν να επιβάλουν το κλείσιμο της κύριας οδού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με δηλώσεις Αιγύπτιων αξιωματούχων και ενός δυτικού διπλωμάτη στο Associated Press.

Ads

Η απειλή να ανασταλούν οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, ακρογωνιαίος λίθος της περιφερειακής σταθερότητας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, ήρθε μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Ράφα είναι απαραίτητη για να κερδηθεί ο τετράμηνος πόλεμος εναντίον της Χαμάς.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων έχουν καταφύγει στη Ράφα για να γλιτώσουν από τις μάχες σε άλλες περιοχές και είναι στοιβαγμένοι σε εκτεταμένους καταυλισμούς με σκηνές και καταφύγια που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Το Κάιρο φοβάται μια μαζική εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων, στους οποίους μπορεί να μην επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, δύο στενών συμμάχων των ΗΠΑ, έρχεται την ώρα που ομάδες αρωγής προειδοποιούν ότι μια επίθεση στη Ράφα θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου περίπου το 80% των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ το ένα τέταρτο του πληθυσμού απειλείται με λιμό.

Ads

Ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, λέει η Χαμάς

Εν τω μεταξύ, ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa της Χαμάς ανέφερε σε ανώνυμο αξιωματούχο της Χαμάς ότι οποιαδήποτε εισβολή στη Ράφα θα «ανατινάξει» τις συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week with George Stephanopoulos» του ABC News, πρότεινε ότι οι άμαχοι στη Ράφα θα μπορούσαν να μετακινηθούν βόρεια, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολλές περιοχές» που έχουν εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό. Είπε ότι το Ισραήλ αναπτύσσει ένα «λεπτομερές σχέδιο» για τη μετεγκατάστασή τους.

Όμως, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, ιδίως στη βόρεια Γάζα, και σφοδρές μάχες εξακολουθούν να διεξάγονται στην κεντρική Γάζα και στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς. Μια χερσαία εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε επίσης να επιβάλει το κλείσιμο του περάσματος της, αποκόπτοντας μία από τις μοναδικές οδούς για την παράδοση των άκρως απαραίτητων τροφίμων και ιατρικών προμηθειών.

Και οι τρεις αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις απειλές της Αιγύπτου, μιλώντας στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν την άδεια να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους για τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις. Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες έχουν επίσης προειδοποιήσει για σοβαρές επιπτώσεις εάν το Ισραήλ εισέλθει στη Ράφα.

«Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε μια απερίγραπτη ανθρωπιστική καταστροφή και σε σοβαρές εντάσεις με την Αίγυπτο», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Χ (πρώην Twitter).

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος είχαν πολεμήσει πέντε πολέμους πριν υπογράψουν τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, μια ειρηνευτική συνθήκη ορόσημο, με μεσολαβητή τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η συνθήκη περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις που διέπουν την ανάπτυξη δυνάμεων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η Αίγυπτος έχει οχυρώσει σε μεγάλο βαθμό τα σύνορά της με τη Γάζα, χαράσσοντας μια νεκρή ζώνη πέντε χιλιομέτρων και υψώνοντας τσιμεντένιους τοίχους πάνω και κάτω από το έδαφος. Έχει αρνηθεί τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί σήραγγες λαθρεμπορίου κάτω από τα σύνορα, λέγοντας ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις έχουν πλήρη έλεγχο της πλευράς τους.

Αλλά οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν παραβιαστούν τα σύνορα, ο στρατός δεν θα μπορέσει να σταματήσει ένα κύμα ανθρώπων που θα διαφύγουν προς τη χερσόνησο του Σινά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ράφα -στην οποία κανονικά διέμεναν λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι- φιλοξενεί τώρα 1,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους που διέφυγαν από τις μάχες αλλού και είναι «σοβαρά υπερπλήρης».

Ο Νεταναγιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς διαθέτει ακόμη τέσσερα τάγματα εκεί. «Όσοι λένε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε στη Ράφα, ουσιαστικά λένε να χάσουμε τον πόλεμο, να κρατήσουμε τη Χαμάς εκεί» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, στο ABC News.