Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε σήμερα, Σάββατο 10/2, πως η επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, τελευταίου καταφυγίου για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους άμαχους που συνορεύει με την Αίγυπτο, θα προκαλέσει μια «ανθρωπιστική καταστροφή», ζητώντας την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ads

Σε ένα δελτίο τύπου, το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες» μιας τέτοιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Υπογράμμισε, επιπλέον, «την κατηγορηματική απόρριψη και την απερίφραστη καταδίκη» για τον «αναγκαστικό εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που αναγκάζονται να φύγουν για να σωθούν από τη βίαιη ισραηλινή επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλλει «αυτήν τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και υπογραμμίζει την ανάγκη «να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να εμποδίσει το Ισραήλ να προκαλέσει μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, η ευθύνη της οποίας βαρύνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν την επίθεση», σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δώσει εντολή στον στρατό να υποβάλλει «σχέδιο απομάκρυνσης» για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, που βρίσκονται στη Ράφα πριν από μια «πιθανή» χερσαία επίθεση. «Είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», και αυτό απαιτεί «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις ζώνες των συγκρούσεων», δήλωσε.

Ads

Νωρίς σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Ισραηλινοί κατάφεραν πλήγματα κοντά στην πόλη, όπου βρίσκονται πλέον 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, δηλαδή πάνω από το μισό του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία σε πιο βόρειες περιοχές.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, δήλωσαν την Πέμπτη (7/2) ότι δεν θα στηρίξουν καμία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η δεινή κατάσταση των αμάχων, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιέγραψε την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ως «υπερβολική».