Τα «τύμπανα» της κλιμάκωσης της επιθετικότητας του Ισραήλ, με την ενδεχόμενη, ευρείας κλίμακας χερσαία στρατιωτική επιχείρηση και στον νότο της Λωρίδας της Γάζας, με επίκεντρο την Ράφα, ακούγονται δυνατότερα, μετά και την διαταγή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προς τον στρατό, να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση της Ράφα από τους αμάχους.

Ads

Με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη να διερωτάται πού θα εκκενωθούν οι πολίτες εν μέσω της σχεδιαζόμενης επίθεσης, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπενθυμίζει, ότι ο μισός πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας «είναι τώρα στριμωγμένος στη Ράφα και δεν έχει πουθενά να πάει», προειδοποιώντας ότι οι εκτοπισμένοι «δεν έχουν σπίτια» και «καμία ελπίδα».

Το Ισραήλ αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές του στη Ράφα, γεγονός το οποίο εκλαμβάνεται διεθνώς ως προοίμιο της χερσαίας επιχείρησης και αυξάνει τους φόβους για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί αφού κατέφυγαν στην πόλη σε αναζήτηση καταφυγίου.

Περισσότερα από 600.000 παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν εκτοπιστεί στη Ράφα, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA), ενώ η UNICEF προειδοποιεί ότι «χιλιάδες άλλοι θα μπορούσαν να πεθάνουν από την βία ή από την έλλειψη βασικών υπηρεσιών και την περαιτέρω διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ads

Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι «είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου, δηλαδή η εξάλειψη της Χαμάς, αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», ωστόσο, ουδείς φαίνεται να έχει απομείνει πλέον με την πεποίθηση, ότι ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ είναι η Χαμάς και όχι η έξωση των Παλαιστινίων από τα τελευταία εδάφη τους.

Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασικότερος και συνεπέστερος σύμμαχος του Τελ Αβίβ, χαρακτηρίζει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα «υπερβολική» και δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται «ακούραστα» για μια παρατεταμένη «παύση των μαχών».

Το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, είναι «ανησυχητικό», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα είναι ανησυχητικές», τόνισε ο Μπορέλ στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επιδεινώνοντας μια ήδη οικτρή ανθρωπιστική κατάσταση και έναν αβάσταχτο απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων» πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong εξέφρασε την ανησυχία της για τον «μειούμενο ασφαλή χώρο» με εφορμή τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

«Η Αυστραλία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες μας σχετικά με τη μείωση του ασφαλούς χώρου για τους αμάχους στη Γάζα. Ανησυχούμε βαθύτατα από τις αναφορές για μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου καταφεύγουν άμαχοι. Οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

«Ζητάμε και πάλι την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και την ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση. Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη φωνή της για να υπερασπιστεί μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Σε μια σπάνια επίπληξη προς το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά προειδοποίησε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεσή του στη Ράφα θα είναι καταστροφική για αθώους ανθρώπους.
«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις αναφορές για μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές των Παλαιστινίων και των ξένων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των [Καναδών], που αναζητούν καταφύγιο και καθιστώντας επικίνδυνη τη ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η καναδική υπουργός Εξωτερικών Melanie Joly σε δήλωσή της στο X.

«Συνεχίζουμε την έκκλησή μας για την προστασία των αμάχων, για την απελευθέρωση των ομήρων, για επείγουσες προσπάθειες προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές στη Χαν Γιουνίς σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους έξω από το νοσοκομείο Νάσερ, με το ιατρικό προσωπικό να περιλαμβάνεται μεταξύ των στόχων.

Μέσα σε 24 ώρες, 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν στη Γάζα.