Μέσα στην πιο δύσκολη πολιτική εβδομάδα της κυβέρνησης, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, επιστρατεύτηκαν τα πλέον φαιδρά τεχνάσματα για να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Ακόμη και αν κάποιοι πιστεύουν ότι επιβραδύνουν τη φθορά, η ιστορία έχει αποδείξει ότι απλώς ξορκίζουν την πραγματικότητα και επενδύουν σε μια “φούσκα” που μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τα πρώτα “φίλια πυρά”, ακόμη και από τα κυβερνητικά ΜΜΕ, καθώς μετά την κατακραυγή για τους Διοικητές των Νοσοκομείων ακολούθησε  το διόλου κολακευτικό σκάνδαλο με τα fake πτυχία του Υφυπουργού Α. Διαματάρη και τον διωκόμενο συνεργάτη του. Αν και καλύφθηκε από την κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν τα στοιχεία τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα και συνέτριψαν το ψευδεπίγραφο αφήγημα της “αριστείας” που καλλιεργούσε ο Πρωθυπουργός. Στην κυβέρνηση των “αρίστων”, η πρώτη παραίτηση ήρθε εξαιτίας ενός… fake βιογραφικού!

Ακόμη χειρότερα έγιναν τα πράγματα όταν ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να χειριστεί πολύ σοβαρά εθνικά θέματα, δείχνοντας απροετοίμαστος, με μια κυβέρνηση ασυντόνιστη να πηγαίνει από γκάφα σε γκάφα και μια τουρκική πλευρά να επιβάλει με ευκολία την ατζέντα της και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Την ίδια ώρα που οι αποκαλύψεις για τις παλινωδίες στο προσφυγικό ανατρέπουν τόσο το σχεδιασμό όσο και την επαμφοτερίζουσα ρητορική και στάση της κυβέρνησης

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, επιστρατεύτηκε τηλεοπτικά ένας φυσιογνωμιστής (!)  για να ισχυριστεί με περισπούδαστο ύφος ότι η εικόνα και η γλώσσα του σώματος του Πρωθυπουργού στις συναντήσεις με Ερντογάν εκπέμπει μεγάλη αυτοπεποίηθηση, εγκεφαλικότητα και δυναμική, δίνοντας νέο νόημα στην έννοια της τηλεοπτικής γελοιότητας. Αν και η εικόνα του Πρωθυπουργού πρόδιδε το ακριβώς αντίθετο, στη συνέχεια επιστρατεύτηκαν και αστρολόγοι προκειμένου να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη και να πείσουν για το «καλό φεγγάρι» του Πρωθυπουργού. Χαρτορίχτρες, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουν εμφανιστεί.

Ads

Όμως ούτε οι «φυσιογνωμιστές», ούτε οι αμετροέπειες μεσημεριανών εκπομπών που υμνούν το «ευλογημένο» πρωθυπουργικό ζεύγος, ούτε οι αστρολόγοι και τα λοιπά τεχνάσματα αυτής της παρωδίας, μπορούν να αλλάξουν την ουσία της κατάστασης ή  να σώσουν το Μητσοτάκη όταν η κατάσταση σοβαρεύει.

Η υπερ-προβολή και η αυτο-εξύμνηση έχει υπερβεί τόσο πολύ τα όρια που όταν οι πολιτικές εξελίξεις προσγειώσουν τον Πρωθυπουργό στο πραγματικό πολιτικό του μέγεθος (μικρό ή μεγάλο αλλά σίγουρα όχι αυτό που διαφημίζεται) τότε είναι πιθανό να «σκάσει» με θόρυβο η επικοινωνιακή φούσκα που τον περιβάλλει και να εξευτελιστεί στα μάτια της κοινής γνώμης.