Για μια ακόμη φορά έρχονται στην επιφάνεια οι ανακολουθίες αλλά και η απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης εκ μέρους της κυβέρνησης στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο παρουσίασαν πρόσφατα ο συντονιστής για το θέμα υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προέβλεπε τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πέντε νησιά, ενώ  ήταν προσωπική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη (κατά την πρόσφατη συνάντηση με τους περιφρειάρχες) το κλείσιμο των hotspot σε Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ Σάμου, καθώς και τη μετατροπή των υπαρχουσών δομών σε Κω και Λέρο σε κλειστά κέντρα.

Το αντιπροσφυγικό σχέδιο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο για τις συνθήκες κράτησης όσο και για τις αυθαίρετες διαδικασίες «περιορισμού» της παροχής ασύλου.

Μάλιστα, στις 25 Νοεμβρίου, η  Επίτροπος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης και εκφράζοντας έντονους προβληματισμούς για την ευθυγράμμιση του σχεδίου με τη διεθνή νομιμότητα.

Ads

image

Η αποκάλυψη της διγλωσσίας της κυβέρνησης έρχεται μέσα από την απαντητική επιστολή  του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει τις νέες δομές στα πέντε ελληνικά νησιά, που όμως θα λειτουργούν παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες δομές στα ίδια νησιά, αδειάζοντας ουσιαστικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υφυπουργό άμυνας, κυρίως όμως τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε προαναγγείλει το οριστικό κλείσιμό τους.

Στην αποκαλυπτική απαντητική του επιστολή, την οποία δημοσιεύει το newpost.gr, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναφέρει: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή που στείλατε σε εμένα και τον συνάδελφό μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και για τη γόνιμη συνεργασία που είχαμε. Θα ήθελα να σας διατυπώσω μερικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα ερωτήματα που θέσατε στην επιστολή σας.

Είναι πράγματι πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου- εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής. Όσοι μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4636/2019, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.

Τέλος σε ότι αφορά στην κράτηση, ο νέος νόμος προβλέπει τη διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο στο άρθρο 46, η οποία συνάδει πλήρως με το Κοινοτικό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση προβλέπεται στη διάταξη αυτή ως μέσο τελευταίας επιλογής, δεδομένου ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εκτίθενται στο άρθρο 22 του Ν. 3907/2011. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ασφαλές σύστημα ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει νέες έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους των εν λόγω νησιών, που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού».

image

 ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκαλύπτει το κυβερνητικό αδιέξοδο στο προσφυγικό

Το άδειασμα Χρυσοχοΐδη ύστερα από την πίεση της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου, ανέδειξε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Ανάμεσα στην προχειρότητα και στην ανευθυνότητα: Η σημερινή αποκάλυψη της επιστολής του κ. Χρυσοχοΐδη μαρτυρεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό ζήτημα και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με την ανευθυνότητα της. Ελάχιστες μέρες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου περί κλεισίματος της Μόριας και δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, έρχεται  στο φως της δημοσιότητας επιστολή του Μ. Χρυσοχοΐδη προς την αρμόδια Ευρωπαίο Επίτροπο η οποία διαψεύδει πλήρως τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρά ένα βήμα παραπάνω: Ομολογεί ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές. Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι οφθαλμοφανές. Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν και αναμενόμενο. Το ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το δήθεν κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που μάταια προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε το αδιανόητο: να πατά σε δύο βάρκες. Η πτώση και η καταβύθιση, όπως αναμενόταν, ήρθε πολύ γρήγορα».