Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πρώτη φάση σε πέντε νησιά, παρουσίασε ο συντονιστής για το θέμα υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από το Στέλιο Πέτσα.

Ads

Σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Στεφανή, προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών και υποστήριξε ότι το σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Η πρώτη φάση αφορά την μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα, με στόχο τη μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για το προσφυγικό: Οι εξαγγελίες της επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, ο Αλκιβιάδης Στεφανής ανακοίνωσε τις ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

Ads

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως είπε ο Αλκιβίαδης Στεφανής ανακοινώσεις ειδικά γι’ αυτό το θέμα θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Εδώ θα υλοποιηθεί το νομοσχέδιο που περιορίζει την πρόσβαση στο άσυλο και επιταχύνει τις απελάσεις, ενώ θέτει περιορισμούς στην άσκηση προσφυγής κατά αρνητικών αποφάσεων για την χορήγηση ασύλου. Ο Αλκιβίαδης Στεφανής προανήγγειλε προσλήψεις 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου. 

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Η 5η δράση αφορά ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών, τα οποία παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

  • Την παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
  • Τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
  • Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
  • Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

«Στεγανοποίηση των Διόδων»

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην 5 + δράση, η οποία αφορά την Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Ανέφερε ειδικότερα ότι:

«Το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (την 08 Νοε 19) 14 εκ. Ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, η ένωση εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο ΛΣ, τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοση τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».