Σε μεγαλοπρεπές άδειασμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις διαρροές για «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ads

«Δεν παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία». Αυτό ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, και ενώ λίγες ώρες νωρίτερα πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωναν για το εντελώς αντίθετο. «Δεν θα παγώναμε τα ΜΟΕ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με Ερντογάν» ξεκαθάριζαν οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι διοχετεύθηκε η πληροφορία ότι η χώρα μας προχωρά σε «πάγωμα» των συγκεκριμένων Μέτρων, ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις τα τελευταία 24ωρα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν μάλιστα ότι επρόκειτο για κυβερνητική απόφαση που υλοποίηθηκε από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Μετά τη διάψευση διέρρευσε από το Μαξίμου πως πραγματοποιείται «έρευνα» για να εντοπιστεί η πηγή της αρχικής πληροφορίας. Η πραγματικότητα είναι όμως πως η είδηση για «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης της Τουρκίας κυκλοφόρησε ως απάντηση στην σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για το αδιέξοδο της πολιτικής «κατευνασμού» που έχει ακολουθήσει και έχει οδηγήσει την Άγκυρα να κλιμακώνει διαρκώς τις απαιτήσεις της και την επιθετική της στάση. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως μετά τη διαρροή, ο κυβερνητικά ΜΜΕ μετέδωσαν την πληροφορία με τίτλους περί «σκληρής απάντησης» στις τουρκικές προκλήσεις.

Η «άτακτη» υποχώρηση ενδεχομένως να οφείλεται και σε αντίδραση από την Άγκυρα. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους κινήσεις σε εθνικά θέματα εκτός από ανεύθυνες είναι και άκρως επικίνδυνες, καθώς πλήττουν τόσο την αξιοπιστία και το κύρος, όσο και την δυναμική της χώρας. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής ανευθυνότητα λίγο πριν τη συνάντηση με Ερντογάν

Με ιδιαίτερη αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εν λόγω εξελίξεις, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή ανευθυνότητα» εκ μέρους της κυβέρνησης. Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής: «Παραμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και λίγες ώρες αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα και ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά. Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης. Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τέτοια πρωτοφανή ανευθυνότητα».