Λίγο πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές με το βαρύ διακύβευμα και ενώ συνταρακτικές εξελίξεις σημειώνονται στην Κύπρο, η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα αναλώνεται σε fake news και χυδαιότητες επιπέδου «Μακελειό» που αναπαρήγαγε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ads

Με τη στάση του αναβιώνει το φάντασμα του «αυριανισμού», που είχε στοχοποιήσει χυδαία τον πατέρα του: Ήταν λίγο πριν τις εκλογές του 1985 όταν η Αυριανή δημοσίευσε μια «πειραγμένη» φωτογραφία που εμφάνιζε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως συνεργάτη των ναζί. Μέχρι να αποκαλυφθεί το ψεύδος, η πολιτική ζημιά είχε γίνει και είναι αλήθεια ότι η πανηγυρική διάψευση δεν ανέστειλε ποτέ πλήρως την επίδραση της συκοφαντίας.

Με τον ίδιο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια μελανή σελίδα  κοινοβουλευτισμού, προκειμένου να αποδράσει από το πολιτικό του αδιέξοδο, αναπαρήγαγε μια χυδαία fake διήγηση του περιθωριακού ακροδεξιού «Μακελειού» -και όχι μόνο – περί δήθεν συνεργασίας του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα με τη χούντα. Και μάλιστα τόσο ο ίδιος σε ομιλία του την επομένη όσο και η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ επιμένουν να δικαιολογούν και να μην παραδέχονται το ολίσθημα . Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη ήταν μια «πολιτική κριτική». Το πρόβλημα είναι πως όχι μόνο δεν ήταν ούτε πολιτική, αλλά δεν ήταν και αλήθεια. Απόλυτη ειρωνία ότι είχε προκαλέσει τη συζήτηση στη Βουλή γιατί ενοχλήθηκε από το «ύφος» και το «ήθος» του Πολλάκη…

Ο αρχηγός της ΝΔ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η διακίνηση της συγκεκριμένης ψευδούς είδησης μέσω των κοινωνικών δικτύων ήταν συστηματική για χρόνια. Γι’ αυτό και η μακροσκελής ανάρτηση του Πρωθυπουργού για τον πατέρα του όσο και η παρέμβαση της οικογένειάς του έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, έκανε αρκετούς να σιωπήσουν. Ίσως θα έπρεπε  να σιωπήσει πρώτος ο Μητσοτάκης, ο πατέρας του οποίου υπήρξε θύμα της ίδιας χυδαίας κατασκευής ψευδών ειδήσεων.

Ads

Όμως ενώ στην Ελλάδα η κοινή γνώμη ασχολείται με τις χοντράδες της ΝΔ, στην Κύπρο σημειώνονται συνταρακτικές εξελίξεις με τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ με το το γεωτρύπανο Πορθητής. Το θέμα έθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου. Η ΝΔ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το σοβαρό εθνικό ζήτημα ίσως επειδή δεν μπορεί να δημαγωγήσει και να σπεκουλάρει μικροκομματικά. Η Ευρώπη όμως για πρώτη φορά, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, προειδοποιεί με κυρώσεις την Τουρκία και διατυπώνει μια σκληρή και σοβαρή θέση απέναντι στην επιθετικότητα της Άγκυρας, προασπιζόμενη ως κοινά ευρωπαϊκά τα συμφέροντα και την ακεραιότητα της Κύπρου. Ενώ η ΝΔ αναβιώνει το κτηνώδες πρόσωπο του «αυριανισμού», η Τουρκία αναβιώνει έναν «θαλάσσιο Αττίλα».