Aπό το «Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος» και το «δεν περίμενα ότι θα φτάνατε να παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής» έως τα πρωτοσέλιδα του… Μακελειού και τις «οικογένειες που έκαναν δουλίτσες με την χούντα», η χθεσινή βραδιά μάλλον δεν ήταν από τις ευτυχέστερες που έχει ζήσει η ελληνική Βουλή. Και, σίγουρα, είναι η βραδιά που τορπιλίζει το πολιτικό σκηνικό και καταδικάζει τις επόμενες εκλογές – ευρωεκλογές και εθνικές – να γίνουν σε κλίμα ακραίας πόλωσης και μιας προσωπικής αναμέτρησης που παίρνει τοξικά χαρακτηριστικά.

Ads

Την ευθύνη αυτής της επιλογής την πήρε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεκαοκτώ μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και την επομένη ακριβώς της παρουσίασης του «πακέτου Τσίπρα»του μεταμνημονιακού οικονομικού μοντέλου και προγράμματος της κυβέρνησης – που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε όχι απλά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα της παραπολιτικής, αλλά να μεταφέρει τον πυρήνα της αντιπαράθεσης στην σφαίρα της υπο-πολιτικής.

Πριν ακόμη από την ομιλία του στην Βουλή, στην έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συνεργάτες του και διαρροές από την Πειραιώς είχαν ήδη φροντίσει να «φτιάξουν» κλίμα. Διαμήνυαν πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα προκαλέσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα σε «προσωπική αναμέτρηση» και υποδείκνυαν ως πρώτα σε ιεράρχηση ζητήματα αυτής της αναμέτρησης τα θέματα της λεγόμενης «πολιτικής ηθικής» – δηλαδή, τον Πολάκη, το Μάτι και το… κότερο.

Ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας στο βήμα παρέκαμψε αυτό το κλίμα και προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει την δική του οικονομική πρόταση: «Δεν ήρθα», είπε, «σήμερα εδώ για να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη ή να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα ούτε να τον συναγωνιστώ στην προπαγάνδα, αλλά για να αντιπαρατεθώ στο πολιτικό του σχέδιο. Αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από πυροτεχνήματα και πομφόλυγες. Πρόκειται για ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010».

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο είχε άλλο σχέδιο. Απαξίωσε να ασχοληθεί με την 13η σύνταξη και την μείωση των φόρων, επανέλαβε τα συνθήματα περί φτωχοποίησης και αφαίμαξης της μεσαίας τάξης, και ανάλωσε τα δύο τρίτα της πρωτολογίας του στον… Γουαϊδό και τον Μαδούρο, στους τυμβωρύχους της τραγωδίας στο Μάτι, και στις διακοπές του πρωθυπουργού με το σκάφος της οικογένειας Παναγόπουλου.  «Το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλανοπράσινα νησιά του Ιονίου. Αντί να λένε “Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός!” θα λένε “Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος”, ήταν το… πολιτικό αποκορύφωμα της ομιλίας του.

Κι όταν ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι – «είσαι λίγος εσύ για να μιλάς σ’ εμένα για ελίτ» – και υπενθύμισε ποιοι και πως εκπροσωπούν την πλουτοκρατία, την οικογενειοκρατία και την διαπλοκή της πολιτικής με τις ελίτ σ’ αυτήν την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε στο ύστατο ολίσθημα. Αναπαρήγαγε, από το βήμα της Βουλής, τα πρωτοσέλιδα ακροδεξιών εντύπων που έχουν συνδέσει την επιχειρηματική δράση της οικογένειας του πρωθυπουργού με την χούντα.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό το κρεσέντο του αρχηγού της ΝΔ ήταν προσχεδιασμένο, συντονισμένο με την τακτική που έχουν χαράξει και υπηρετούν συγκεκριμένα μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα που πρωτοστατούν στο «αντισυριαζαϊκό» μέτωπο. Και προεξοφλούν πως η εν λόγω τακτική θα κλιμακωθεί μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες έως τις εκλογές.

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν επίσης αυτή την επιλογή στην θέση πολιτικής αδυναμίας στην οποία βρέθηκε η ΝΔ μετά την ανακοίνωση των θετικών οικονομικών μέτρων από τον πρωθυπουργό – μια αδυναμία που, όπως λένε, οδηγεί ντε φάκτο στην αποκάλυψη της νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κοινώς, η «γραμμή» που δίνουν οι σύμβουλοι στρατηγικής της Πειραιώς είναι πως «αφού δεν μπορούμε να χτυπήσουμε τον Τσίπρα στην οικονομία, θα τον χτυπήσουμε δια της “ηθικής”». Το πρόβλημα είναι πως, στη προκειμένη περίπτωση, το δήθεν ηθικό από το μη ηθικό απέχουν ελάχιστα. Και η κλιμάκωση αυτής της τακτικής μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την τιμή της αστικής δημοκρατίας που η ΝΔ επαίρεται ότι περιφρουρεί…