Με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου από το ΔΝΤ η Ιρλανδία βγαίνει εκτός μνημονίου. Την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι θα προβεί σε διάγγελμα.

Ads

 
Η 15η Δεκεμβρίου είναι και επίσημα η τελευταία ημέρα της Ιρλανδίας στο μνημόνιο, καθώς το ΔΝΤ ανακοίνωσε την αποδέσμευση των τελευταίων  650 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος το Δουβλίνο έλαβε συνολικά σε τρία χρόνια 21,8 δις ευρώ.
 
«Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, προσθέτωντας πως πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, αν και όπως είπε θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής φόρων τα δύο επόμενα χρόνια ώστε να στηριχθεί η οικονομία.
 
Η Ιρλανδία προσέφυγε στην τρόικα το 2010 και τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας. Για το 2014 εκτιμάται πως η Ιρλανδία θα έχει ανάπτυξη περίπου 2%, ενώ η ανεργία επίσημα βρίσκεται στο 13%.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κυβέρνηση του ιρλανδικού success story έχει αποστείλει επιστολές σε περίπου 6000 ανέργους προτείνοντάς τους να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Στόχος της πρότασης είναι η μείωση των δαπανών στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως αυτό της ανεργίας. (Διαβάστε: Η κατάντια του ιρλανδέζικου success story)