Σύσταση ώστε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό να χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών, εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή εμβολίων της Γερμανίας. Πρόκειται για μια απόφαση «βόμβα» στους εμβολιαστικούς σχεδιασμούς πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που έχουν στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο εν λόγω εμβόλιο. 

Ads

Όπως αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό Υπουργείο Υγείας, «Στην παρούσα φάση, τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ηλικίες άνω των 65 ετών, είναι ανεπαρκή». «Το εμβόλιο της AstraZeneca, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τα εμβόλια mRNA (σ.σ. εμβόλια Pfizer/BionTech και Moderna), θα πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας 18-64 ετών» ανέφερε ειδικότερα η επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υγειονομικής Επιτροπής Εμβολιασμών στο Ινστιτούτο Robert Koch –  που είναι η αρμόδια υπηρεσία υγείας στη Γερμανία – υπάρχουν «ανεπαρκή δεδομένα προς το παρόν ως προς το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών». Για το λόγο αυτό συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών. Το Ινστιτούτο τονίζει πως τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί προς το παρόν από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές – αυτό των BionTech/Pfizer και εκείνο της Moderna – έχουν κριθεί «ισάξια σε όρους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%

Ads

Διαβάστε επίσης:

Η αποφαση της αρμόδιας Επιτροπής Εμβολίων της Γερμανίας έρχεται με φόντο την έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των πολύ λιγότερων παραδόσεων που θα πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους στο ευρωπαϊκό μπλοκ, γεγονός που ήδη έχει διαταράξει σημαντικά το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.

Πάντως, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της covid-19 που παράγει, στα άτομα άνω των 65 ετών, έχοντας διαψεύσει τους ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, σχολιάζοντας γερμανικά δημοσιεύματα που αναφέρονταν στις επιφυλάξεις των επιστημόνων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ο εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας είχε δηλώσει: «Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή».