Το μέγεθος του ευρωπαϊκού ναυαγίου στο ζήτημα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού αποτυπώνεται πλήρως στους δείκτες και τους αριθμούς που δίνει το Bloomberg.

Ads

«Η Ευρώπη φλερτάρει με την καταστροφή στους εμβολιασμούς» γράφει το πρακτορείο και εξηγεί: Σύμφωνα με τον καταγραφικό δείκτη για τους παγκόσμιους εμβολιασμούς του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταφέρει μέχρι τώρα να χορηγήσει μόνον 8,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου σε δύο δόσεις για κάθε 100 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αντίστοιχη αναλογία, με βάση τον ίδιο δείκτη του Bloomberg, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία είναι 7 και 10,5 δόσεις αντίστοιχα, ενώ στο Ισραήλ φθάνει στις 43 δόσεις ανά 100 πολίτες.

Κατά το Bloomberg, σ΄αυτούς τους αριθμούς «διακυβεύεται η ίδια η φήμη της ΕΕ: πώς θα μπορεί να υπερηφανεύεται για το “κοινωνικό της μοντέλο” εάν δεν μπορεί καν να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες της;», ρωτά. Κατά την στυγνή πραγματικότητα, διακυβεύεται η ίδια η ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Και το πολιτικό υπόβαθρο αυτού του ρίσκου και αυτής της καταστροφής βρίσκεται στον, εκ των υστέρων, πόλεμο της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες που μαίνεται τα τελευταία 24ωρα και – κυρίως – στις κρυμμένες συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, η σύμβαση της εταιρίας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν την δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, αλλά βασίζεται μόνον σε ρήτρα «βέλτιστης προσπάθειας». Κοινώς, η Κομισιόν δεν φρόντισε, παρά τις γενναίες προκαταβολές που έδωσε από τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, να δεσμεύσει την AstraZenecca σε ρητό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των εμβολίων.

Ads

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, οι ισχυρισμοί της AstraZenecca δεν έχουν νομική βάση – χωρίς, όμως, να εξηγείται το γιατί δεν έχουν νομική βάση.  Σύμφωνα επίσης με τα όσα διαρρέονται από τις Βρυξέλλες στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως το Politico, η όλη εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της επιλογής της βρετανοσουηδικής AstraZeneca να δώσει προτεραιότητα στις παραδόσεις εμβολίων στην Βρετανία. Ούτε επ’ αυτού όμως εξηγείται, από την πλευρά της Κομισιόν, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση άργησε τρεις μήνες σε σχέση με την Βρετανία να υπογράψει την σύμβαση με την φαρμακοβιομηχανία.

Εδώ, το Bloomberg προσθέτει άλλη μια παράμετρο. Γράφει ότι «οι αποτυχίες της ΕΕ άρχισαν από τις προπαραγγελίες των εμβολίων» και πως, πέραν των καθυστερήσεων, η Κομισιόν έδειξε πολύ συντηρητική προσέγγιση στα εμβόλια νέας γενιάς και τεχνολογίας mRNA των Pfizer-BioNTech και Moderna. «Ο EMA», επισημαίνει, «έμεινε πολύ πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στην ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου της Pfizer».

Στο δια ταύτα, την ώρα που το Ισραήλ – με βάση τα στοιχεία του Our World in Data της 25ης Ιανουαρίου – έχει ήδη εμβολιάσει το 45,59% του πληθυσμού του και η Βρετανία το 10,8%, η χώρα με την καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. είναι την ίδια ώρα η Μάλτα με ποσοστό κάλυψης 4,8%. Η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής λίστας με κάλυψη μόλις του 1,7% του πληθυσμού και πίσω της βρίσκονται μόνον η Ουγγαρία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Τις «ανησυχητικές καθυστερήσεις» στην διάθεση των εμβολίων αναγνώρισε την Τετάρτη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, περιοριζόμενος πάντως  να επιρρίψει τις ευθύνες στην Ε.Ε. και να δηλώσει ότι η Ευρώπη «οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος και να απλώσει δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες της». Δεν έδωσε καμία απάντηση στο γιατί η Ελλάδα δεν στρέφεται – όπως έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες όπως η Κύπρος – σε διμερείς συμφωνίες, ή δεν εξετάζει το ενδεχόμενο του ρωσικού εμβολίου όπου συνιστούν επιδημιολόγοι και όπως πράττει ήδη η Γερμανία.

Δεν είχε επίσης τίποτα να πει ούτε για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ως δημόσιο αγαθό με την αγορά της πατέντας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες». Η πρόταση που προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία την Τετάρτη και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, και δη και από πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εδώ, μάλλον έχει την δική του σημασία και το γεγονός ότι τα δύο μέλη της ΝΔ στο Συμβούλιο, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία της Κονοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία παράλληλα καταψήφισε την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.