Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ταύτιση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής υποψήφιου του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ. Οι δύο τους, στενοί σύμμαχοί όπως εξάλλου δηλώνουν, φαίνεται πως αλληλοσυμπληρώνονται στο πλαίσιο ενός νεοθατσερικού μοντέλου σε Ελλάδα και ΕΕ. Ένα μοντέλο σκληρού νεοφιλελευθερισμού, δείγματα του οποίου έδωσε το ΕΛΚ τα προηγούμενα χρόνια, με πρωταγωνιστές στελέχη του όπως ο Βέμπερ, ο Σόιμπλε κ.α., με τα γνωστά αποτελέσματα αποσύνθεσης της Ευρώπης

Ads

Μετά λοιπόν τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για πλήρη ελαστικοποίηση σε ωράρια και μέρες εργασίας, την προαναγγελία κοψίματος του δώρου Χριστουγέννων και τους «ύμνους» για τις προτάσεις του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, ήταν τώρα η σειρά του Βαυαρού Χριστιανοκοινωνιστή πολιτικού να απορρίψει ρητά το αίτημα για την εισαγωγή ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ευρωπαϊκής ασφάλειας ανέργων.  Ειδικότερα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε μιλώντας στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας ότι «Κοινωνικό είναι ό,τι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, τη Μάλτα ή τη Ρουμανία δεν στρέφονται προς εμένα ζητώντας έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή μια ευρωπαϊκή ασφάλεια ανέργων (αλλά εργασία)».

Διαβάστε επίσης: Ο ακατάλληλος κύριος Βέμπερ

Επιπλέον, ο Βέμπερ, που αν και ο ίδιος φιλοδοξεί να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ακόμη και στο εσωτερικό του ΕΛΚ, τάχθηκε και υπέρ της ύπαρξης καρτέλ στην ευρωπαϊκή αγορά επικαλούμενος τον «επιθετικό ανταγωνισμό από Κίνα και ΗΠΑ». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο ευρωπαϊκός νόμος περί ανταγωνισμού είναι καλός, αλλά χρειάζεται επικαιροποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκτεθειμένη σε ένα νέο, πιο επιθετικό ανταγωνισμό, είτε από την Αμερική του Tραμπ ή από την Κίνα, η οποία δεν είναι πλέον αναπτυσσόμενη χώρα στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει τις μεγάλες συγχωνεύσεις και να προωθεί τους Ευρωπαίους πρωταθλητές. Στο γερμανικό δίκαιο του ανταγωνισμού υπάρχει η δυνατότητα υπουργικής έγκρισης για απαγορευμένες συγχωνεύσεις καρτέλ. Εύχομαι να υπάρξει μια ανάλογη ευρωπαϊκή έγκριση».

Ads