«Είμαι στην υπηρεσία των φτωχότερων, αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου», απάντησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στην πρώην σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ που στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο έγραψε πως ο Ολάντ σε προσωπικές συνομιλίες αναφέρεται στους φτωχούς ως «φαφούτηδες».

Ads

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο Ολάντ ζήτησε με αυστηρό ύφος, σεβασμό για το προεδρικό αξίωμα.

Την ίδια στιγμή η δημοτικότητά του καταρρέει. Ο Ολάντ συγκεντρώνει μόλις το 13% στις προτιμήσεις των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της TNS Sofres για το περιοδικό της Figaro, και πολλοί θέτουν το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να είναι αξιόπιστος και να παραμένει Πρόεδρος της χώρας ένας πολιτικός με τόσο μικρή απήχηση στην κοινωνία.

Μάλιστα τα χαμηλά ποσοστά αφορούν στην περίοδο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης αλλά πριν την δημοσίευση της Βαλερί Τριερβελέρ. Όπως αναφέρεται πρόκειται για ιστορικό χαμηλό σε ποσοστά Προέδρου. Κανένας άλλος πρόεδρος στην ιστορία δεν είχε δει τη δημοτικότητά του σε τόσο χαμηλά επίπεδα και αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης. 

Ads