«Ολοι αυτοί οι φαφούτηδες…». Έτσι αναφερόταν στους φτωχούς της Γαλλίας ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η δήλωσή του έγινε γνωστή μέσα από το βιβλίο της πρώην συντρόφου του Βαλερί Τριερβελέρ, το οποίο υποσχόταν να κάψει τον Ολάντ. Όντως ήδη λίγες ώρες μετά την δημοσίευση του βιβλίου, από αυτή την δήλωση μόνο προκλήθηκε σάλος στην Γαλλία και τεράστια κινητοποίηση στα social media. 

Ads

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξοργισμένοι Γάλλοι έγραφαν συνθήματα του τύπου «Ολάντ παραιτήσου». «Η επανάσταση των φαφούτηδων- Οι φαφούτηδες είναι τώρα -Ολάντ δίνε του» γράφουν άλλα, ενώ έχουν δημοσιευθεί και φωτογραφίες του Ολάντ που τον απεικονίζουν χωρίς δόντια. 

image

image

Ads

Σφοδρή κριτική έχουν ασκήσει και τα γαλλικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα Les Echos αποκαλεί αυτή τη φράση για τους φαφούτηδες φτωχούς «χαριστική βολή» από την Τριερβελέρ στον Ολάντ. «Την ώρα που ο Ολάντ βλέπει τα στελέχη του να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο είναι αριστερός, η Τριερβελέρ τον περιγράφει σαν έναν άνθρωπο που δεν αγαπάει τους φτωχούς. Αυτές οι λέξεις πραγματικά ειπώθηκαν, σε ποιό πλαίσιο, ήταν για χάριν αστείου ή σοβαρές;»

«Οι φαφούτηδες του Ολάντ θα σημαδέψουν την προεδρία του όπως η φράση του Σαρκοζί “Φύγε από δω φτωχοδιάολε” που είχε πει σε έναν οπαδό που τον πλησίασε» σημειώνει σε άρθρο της η Liberation.

Η Parisien γράφει ότι «ο άνθρωπος που φαινόταν συμπαθητικός, πίστευες ότι σέβεται τους άλλους, εμφανίζεται στο βιβλίο σαν ένας απίστευτα κυνικός τύπος, ένας παγερός υπολογιστής, χωρίς κανένα συναίσθημα. Αυτή η αιχμή για τους φαφούτηδες θα φέρει καταιγίδα».

«Ετσι λοιπόν, ο διάδοχος του Ντεγκόλ στην Προεδρία της Δημοκρατίας και του Ζορές στην ηγεσία της αριστεράς κοροϊδεύει τους φτωχούς και τους αποκαλεί φαφούτηδες. Πώς μπορεί ένας Πρόεδρος που τον έχουν ήδη εγκαταλείψει οι ψηφοφόροι των λαϊκών τάξεων μπορεί να επανέλθει μετά από μια τέτοια αποκάλυψη;» διερωτάται η Figaro.

Για «εκδικητικό» βιβλίο μίλησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, και σύστησε «αξιοπρέπεια» προς όλες τις πλευρές. «Είναι ανοησίες», δήλωσε όμως και η επίσης πρώην σύντροφος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είναι πλέον υπουργός Οικολογίας. «Αυτό που γράφει η Τριερβελέρ αντιβαίνει στο αίσθημα πολιτικής στράτευσης ενός μεγάλου στελέχους της σοσιαλιστικής αριστεράς», πρόσθεσε.