Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε τις αποφάσεις της Τουρκίας για τις κυρώσεις κατά της Ολλανδίας ως αντίποινα στην απαγόρευση ομιλιών Τούρκων αξιωματούχων στο Ολλανδικό έδαφος στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα σχετικά με την ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε το πάγωμα όλων των επαφών και την αναστολή όλων αδειών διπλωματικών ολλανδικών πτήσεων μέσα από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Παράλληλα ανακοινώθηκε πως δεν θα επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη και θα διακοπεί κάθε διπλωματική σχέση σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρηση και της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό ο Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εαν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό». Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως «η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης των προσφύγων από ξηράς».

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Ads

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος. «Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη. «Eμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο», σημείωσε.

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ

Mε αφορμή την κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Χάγης, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «συναγερμό στο ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς την στρατηγικά σημαντική σύμμαχο», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, συμπληρώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική συνομιλία με τις δύο πλευρές (Ολλανδία-Τουρκία), κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.

Η Tageszeitung του Βερολίνου επισημαίνει ότι «δεν είναι τόσο απλό» οι απειλές για αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αυτή τη φορά διά στόματος Ομέρ Τσελίκ, του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με την ΕΕ να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες που επικρατούσαν το 2015 (σ.σ. έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης) δεν μπορούν απλά να αποκατασταθούν».