Σφοδρό κύμα αντιδράσεων και ερωτήματα από σύσσωμη την αντιπολίτευση, μετά και τις παραιτήσεις για την υπόθεση Ασημακοπούλου, με τα μαζικά emails που εστάλησαν, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το γραφείο της προς αποδήμους.

Ads

Μετά την απόσυρση της κ. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, παραιτείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ αποπέμπεται ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος, γεγονός που επιβεβαιώνει το σκάνδαλο και προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Θεοδωρόπουλος, αρχικά είχε υπερασπιστεί ανοιχτά την κ. Ασημακοπούλου λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία & η Άννα Μισέλ δέχεται μια άδικη επίθεση. Προκειμένου να χτυπηθεί η επιστολική ψήφος ορισμένοι είναι διατεθειμένοι να εφεύρουν ιστορίες που πλήττουν τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να υποστηρίξει ότι η έρευνα που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν εκείνη που έφερε αποτελέσματα, ενώ επιχείρησε να αποσυνδέσει το θέμα της επιστολικής ψήφου από το σκάνδαλο, αφού εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε τη διαρροή της λίστας με τα emails.

Ads

Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις έρευνες. Η εισαγγελική, αυτή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ καλεί Μαξίμου να δώσει το πόρισμα για την διαρροή emails

Με νέα του ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται σε ποινικά αδικήματα των παραιτηθέντων αξιωματούχων και καλεί το Μαξίμου «να παραδώσει τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε κατά δήλωσιν του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συγχρόνως να τα δώσει στη δημοσιότητα».

Και επισημαίνει δείχνοντας προς Μαξίμου, όπως και στο σκάνδαλο των υποκλοπών: «Η διαδρομή των απόρρητων στοιχείων που συνδέονται με εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας έχει έναν πρόδηλο συνδετικό κρίκο και άπαντες μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι αυτός. Κοινώς, ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;».

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωνε, μεταξύ άλλων, πως «με την καρατόμηση του ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και την «παραίτηση» του Γραμματέα Διασποράς της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την λειτουργία του Υπουργείου Εσωτερικών ως κομματικού «παραμάγαζου» της ΝΔ, κάτι που παραδέχτηκε σήμερα και γλαφυρά περιέγραψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μόνο και μόνο γι’ αυτό, η κ. Κεραμέως είναι πολιτικά εκτεθειμένη και οφείλει εξηγήσεις, όπως και συνολικά η κυβέρνηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Η ομολογία της κυβέρνησης ότι από το υπουργείο Εσωτερικών παραδόθηκαν χιλιάδες emails με προσωπικά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία και ακολούθως στην ευρωβουλευτή της, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός τεράστιου σκανδάλου, οι πτυχές του οποίου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί σε βάθος.

Είναι προφανές ότι τόσο ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών όσο και ο γραμματέας του τομέα απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας που παρέλαβε προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εξωτερικού και τα «αξιοποίησε» παραδίδοντάς τα τουλάχιστον στην κ. Ασημακοπούλου (ποιος ξέρει πού αλλού) θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα.

Το Μαξίμου οφείλει να παραδώσει τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε κατά δήλωσιν του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συγχρόνως να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Η διαδρομή των απόρρητων στοιχείων που συνδέονται με εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας έχει έναν πρόδηλο συνδετικό κρίκο και άπαντες μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι αυτός. Κοινώς, ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;

Υπενθυμίζουμε ότι για το σκάνδαλο με την παράνομη εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator προς το Σουδάν και τη Μαγαδασκάρη με άδεια του τότε γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση σε σχέση με την εσωτερική «έρευνα» που διατάχθηκε. Ο κ. Σμυρλής παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του υπουργείου και ακολούθως… προήχθη σε γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα φροντίσει για την αποκάλυψη όλων των στοιχείων ενός ακόμη σκανδάλου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που εγείρει ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών».​

ΠΑΣΟΚ:  «Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων»

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με σχετική του ανακοίνωση σχολίασε τις εξελίξεις «Σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγείλαμε από την αρχή: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου, σε εκλογικό της κέντρο». Στην τοποθέτησή του το ΠΑΣΟΚ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων αποδήμων έφτασαν μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και του Τομεάρχη Απόδημου της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτή της. Η αποχώρηση της κ. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της.»

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες, καθώς ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων. Υπεύθυνη επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, είναι βάσει του νόμου η αρμόδια υπουργός, κ. Κεραμέως, και το υπουργείο Εσωτερικών.

Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που την βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη» τονίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».

ΚΚΕ: Ανάληψη πολιτικής ευθύνης από Κεραμέως

Για έμμεση παραδοχή της ενοχής της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων κάνει λόγο το ΚΚΕ σε σχετική του απάντηση για το θέμα.

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, «Η “απόσυρση” της κυρίας Ασημακοπούλου απ’ το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά έμμεση παραδοχή της ενοχής για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων.»

«Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής -τουλάχιστον- ευθύνης απ’ την κυρία Κεραμέως και το πιο σημαντικό η απόσυρση εκείνων των διατάξεων που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε “φέιγ-βολάν”, φαινόμενο το οποίο θα ενταθεί με τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου, όπως απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ» καταλήγει στο σχετικό του σχόλιο το ΚΚΕ.

Νωρίτερα, την Παρασκευή 15/3, είχε ανακοινώσει την απόσυρσή της από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου στον απόηχο του σκανδάλου των emails που απέστειλε σε απόδημους.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στα social media η ίδια, «Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά πως θα συνεργαστώ μαζί τους σε ό,τι μου ζητηθεί».

Νέα Αριστερά: Οι πολιτικές ευθύνες αγγίζουν Βορίδη, Κεραμέως και Μαξίμου

«Αν ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι “καίγοντας” δυο μεσαία κομματικά στελέχη κλείνει την υπόθεση, γελιέται» τονίζει, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος.

«Η Νέα Αριστερά ανέδειξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοφανή αυτή υπόθεση» σημειώνει, κάνοντας λόγο για «πολιτικές ευθύνες που αγγίζουν Βορίδη, Κεραμέως και Μέγαρο Μαξίμου».