Τις θέσεις τους εξέθεσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και η Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων για το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Εκθέτοντας τις θέσεις του ο εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τόνισε την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος παροχής ασύλου με διπλό στόχο: την ταχύτατη και δικαιότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών και την αποθάρρυνση όσων τελικώς δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε, η Ύπατη Αρμοστεία, χαιρετίζει την ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου με τη χρησιμοποίηση πολιτικού προσωπικού, χωρίς τη συμμετοχή της Αστυνομίας, ενώ κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα της στελέχωσης της νέας υπηρεσίας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό «για να μη καταλήξει σε μία νωθρή και δυσλειτουργική δημόσια υπηρεσία». Επιπλέον έκρινε θετικά τη νέα δομή των κέντρων υποδοχής των μεταναστών στα σύνορα, με την έννοια ότι δεν θα λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλήμα αλλά θα βάλουν τη βάση για μια νέα προσέγγιση που όπως υποστήριξε είναι απαραίτητη. Τέλος, χαρακτήρισε υπερβολικό το χρόνο κράτησης των έξι μηνών που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Τσαρμπόπουλος δέχθηκε κριτική από τους βουλευτές Γρηγόρη Αποστολάκο (ΝΔ), Παντελή Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) και Θανάση Πλεύρη (ΛΑΟΣ) αναφορικά με το ρόλο που παίζουν οι ΜΚΟ, που, όπως τόνισαν, χρηματοδοτούνται ως επί το πλείστον από ξένες κυβερνήσεις και πώς ελέγχονται από τον ΟΗΕ. Ο κ. Τσαρμπόπουλος απάντησε ότι οι ΜΚΟ σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστούν το κράτος αλλά τόνισε ότι αυτό οφείλει να κάνει ελέγχους.

Ads

Υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», φαίνεται ότι τάσσονται επιπλέον τα κόμματα υποστηρίζοντας ότι αυτή επιβαρύνει υπέρμετρα την Ελλάδα, από την οποία εισέρχεται το 50% των μεταναστών της Ευρώπης. Τη θέση αυτή υποστήριξε στην πορεία της συζήτησης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας.

Σε θετική κατεύθυνση έκρινε ότι κινείται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, εκτίμησε, όμως, ότι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει ως τώρα κρίνονται ως ελλειμματικές, «παράλληλα με τη στάση υποκρισίας των διεθνών οργανισμών».

Ο κ. Φωτόπουλος παραδέχθηκε ότι απαιτείται αξιοκρατία στη στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά αναρωτήθηκε, πώς θα γίνει χωρίς την αύξηση των κονδυλίων και διαφορετική αντιμετώπιση των αστυνομικών που εργάζονται στους χώρους κράτησης, όπου οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν πρέπει οι αστυνομικές αρμοδιότητες να χορηγηθούν σε ιδιώτες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, τόνισε ότι χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην καταγραφεί ως το μαύρο πρόβατο στην υπόθεση εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν προκειμένου να διεκδικήσει την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», αφού κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

«Για να πετύχουμε όμως αυτούς τους στόχους πρέπει να δημιουργήσουμε τις δομές και τις υποδομές που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αν χαλαρώσουμε τα μέτρα, θα μπούμε στο στόχαστρο ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη συνθήκη Σένγκεν» υποστήριξε ο κ. Παπουτσής.