Ο – πολιτικός – κύβος για το «come back» ερίφθη μεν, το ρίσκο παραμένει δε. Μαζί παραμένουν και οι ασάφειες και οι πιθανότητες ανατροπών στο σχέδιο άρσης των περιορισμών που επέφερε η πανδημία, καθώς οι ειδικοί αναγνωρίζουν πως ουδείς μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για την συμπεριφορά και την μεταδοτικότητα του κορονοϊού μετά το «βγαίνουμε από το σπίτι».

Ads

Τις τελικές αποφάσεις θα ανακοινώσει τηλεοπτικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η καθυστέρηση του διαγγέλματος σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό μαρτυρά και τις γκρίζες ζώνες και τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στον σχεδιασμό, όπως και τις διαφορετικές απόψεις μέσα στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας κυρίως για το πόσα ασφαλής είναι ή δεν είναι η επαναλειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr τουλάχιστον τρία μέλη της Επιτροπής εξέφραζαν ακόμη κι έως την Παρασκευή το βράδυ ισχυρές αντιρρήσεις για την γενικευμένη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δημοτικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλες τις τελευταίες ημέρες ασκείται ισχυρή πίεση από την κυβέρνηση στην επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, κι είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Σωτήρης Τσιόδρας απέφυγε προχθές να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα εάν υπήρξαν «πολιτικές πιέσεις».

Στην γενική εισήγηση της επιτροπής που παραδόθηκε το Σάββατο στον πρωθυπουργό περιλαμβάνονται οι επιστημονικές επιφυλάξεις, και η τελική απόφαση για τα σχολεία θα είναι πολιτική. Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας όλων των τάξεων, με το επιχείρημα μάλιστα ότι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της συλλογικής ανοσίας καθώς όπως λέει οι μικρότερες ηλικίες μπορούν να εκτεθούν πρώτες σταδιακά στον ιό χωρίς υψηλό κίνδυνο. Στον αντίποδα, αρνητικός στην επαναλειτουργία ειδικά των δημοτικών ήταν εξ αρχής ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ads

Σε ό,τι αφορά το συνολικό πλαίσιο επανεκκίνησης, και με βάση την κεντρική εισήγηση που έχει στα χέρια του το Μαξίμου, ο χάρτης «εξόδου» περιλαμβάνει πιο συγκρατημένα και προσεκτικά βήματα τον Μάιο και μετάθεση της άρσης του κύριου όγκου των μέτρων τον Ιούνιο. Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε κύματα επανεκκίνησης με χρονική απόσταση από 7 έως 15 ημέρες μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, από τις 4 Μαίου προβλέπεται ότι θα καταργηθεί ο περιορισμός στις μετακινήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής sms. Η μετακίνηση θα είναι ελεύθερη και από νομό σε νομό σε όλη την χώρα, με εξαίρεση τα νησιά και περιοχές που θα ενδεχομένως θα βρίσκονται σε καραντίνα.

Από την ίδια μέρα θα επαναλειτουργήσουν τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα με υποχρέωση να εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν σήμερα στα σούπερ μάρκετ (πιθανότατα ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα). Δεν θα ανοίξουν ακόμη τα πολυκαταστήματα και τα mega καταστήματα λιανικής. Θα επαναλειτουργήσουν επίσης κομμωτήρια και κέντρα ομορφιάς με την προϋπόθεση ότι θα δέχονται πελάτες μόνον κατόπιν ραντεβού για να μην υπάρχει συνάθροιση σε χώρους αναμονής.

Στις 11 Μαίου προγραμματίζεται η επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η εισήγηση προβλέπει επανέναρξη των μαθημάτων για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και για τα Γυμνάσια την 1η Ιουνίου. Για τα δημοτικά – εάν τελικά επαναλειτουργήσουν – το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο που θέλει να ανοίγουν στις 15 Ιουνίου και να παρατείνεται το σχολικό έτος έως τις 15 Ιουλίου.

Την 1η Ιουνίου επίσης προγραμματίζεται η πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Εφετείων και του Αρείου Πάγου, ενώ την ίδια μέρα θα δοθεί το σήμα «εκκίνησης» και για τα πολυκαταστήματα. Προβλέπεται να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και, πάντοτε με τον κανόνα του ενός πελάτη ανά 10 ή 15 τετραγωνικά μέτρα. Θα ξανανοίξουν επίσης τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και οι αθλητικοί χώροι μόνον όμως για ατομική άσκηση σε ανοικτό χώρο.

Το τέταρτο κύμα του come back, στις 15 Ιουνίου, περιλαμβάνει την σταδιακή επαναλειτουργία των χώρων εστίασης αρχής γενομένης από τα καφέ και τα εστιατόρια. Η εισήγηση προβλέπει τραπεζοκαθίμαστα μόνον σε ανοιχτό χώρο, αποστάση 1,5 μέτρου ανάμεσα στα τραπέζια, και μέγιστο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι τα έξι άτομα. Στις 15 Ιουνίου θα επιστρέψουν στα γραφεία τους και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν εκτός υπηρεσίας, θα ανοίξουν τα πάρκα, οι παιδότοποι, οι χώροι αναψυχής, εκδηλώσεων, και φεστιβάλ, ενώ θα γίνει και το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς με την επαναλειτουργία μικρών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και κατασκηνώσεων.

Στις 29 Ιουνίου προβλέπεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων – μεσαίων αι μεγάλων -, με όριο πληρότητας και πρωτόκολλα ασφαλείας που η διαμόρφωσή τους ακόμη εκκρεμεί. Θα αρθούν οι περιορισμοί για όλες τις μετακινήσεις στην επικράτεια συμπεριλαμβανομένων και των νησιών, και θα ανοίξουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα, κινηματογράφοι). Και στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα ισχύσουν οι κανόνες απόστασης ανάμεσα στα τραπέζια καθώς και πλαφόν στον μέγιστο αριθμού πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά κάθε κέντρου.