«Σκοπός των περιοριστικών μέτρων ήταν να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, όχι να μείνουμε για πάντα μέσα στο σπίτι, αλλά να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ενωμένοι, με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα, θα προχωρήσουμε στη σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα», τόνισε και έκανε γνωστό πως το σχέδιο θα ανακοινωθεί αύριο στις 6 το απόγευμα από τον πρωθυπουργό, ενώ οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ads

Τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά, ώστε να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα».

Αρχικά, όπως είπε, θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα λιανικής, μετά οι βαθμίδες εκπαίδευσης, σε επόμενη φάση οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης. O κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι για το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί σε τετραγωνικά μέτρα, αλλά θα υφίστανται περιορισμοί σε ότι αφορά το πόσα άτομα θα μπορούν να εισέλθουν στο κατάστημα.

Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία, από τα πρώτα στάδια, ενώ σε επόμενο στάδιο θα ανοίξουν οι χώροι λατρείας για λειτουργίες.

Ads

Θα ακολουθήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αρχικά 12μηνης διάρκειας και στη συνέχεια, προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, τα εποχικά τουριστικά καταλύματα, όταν αποκατασταθούν και οι μεταφορές».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι «φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά».

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για μεγάλη ύφεση τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, «και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να περιοριστούν οι συνέπειές της».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι ετοιμάζεται «ένα συνεκτικό σχέδιο που περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο και από την άλλη πλευρά, την παράταση πρώτης κατοικίας. Είναι θέμα λίγων ημερών».

Όσον αφορά τη μετακίνηση από νομό σε νομό, εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση, προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μετακίνηση πληθυσμού.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι αρχίζει από σήμερα η καταβολή επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους. «Έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 73.000 μακροχρόνια άνεργοι. Μέχρι τις 3 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μέχρι την Πέμπτη θα καταβληθούν και τα 600 ευρώ στους επιστήμονες».

Σχετικά με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «από την ερχόμενη εβδομάδα τίθενται σε λειτουργία τα ΑΤΜ στα ΚΥΤ, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών».