Με την δεύτερη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που… διόρθωσε εαυτόν συντάχθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «αδειάζοντας» παράλληλα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για το τι θα ισχύσει στις εκκλησίες το Πάσχα. 

Ads

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση ότι η Εκκλησία της Ελλάδας συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, μητροπολίτη Ναυπάκτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερούς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών.

Παράλληλα ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να ακολουθήσουν τις προτροπές της Ιεράς Συνόδου και να παραμείνουν σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή.

Ads

Σημειώνεται ότι η πρώτη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για δυο ώρες μετά τη λειτουργία την Μεγάλη Εβδομάδα και για τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή. Ερωτηθείς αν η πολιτεία θα προβεί σε παρέμβαση ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την εκκλησία «προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης που είναι από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά».

Όσον αφορά το ωράριο, είπε ότι εξετάζονται «διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός […] σε συνεργασία με την εκκλησία πάντα λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουμε στις εκκλησίες μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να… υπενθυμίσει στους πιστούς ότι επειδή δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες μπορούν όταν στέλνουν μήνυμα για κάποια άλλη έξοδο να περνούν και από την εκκλησία της ενορίας τους, δήλωσε που προκάλεσε ποικίλες και πολιτικές αντιδράσεις. 

Διαβάστε επίσης: