Πιο ελαστική στάση φαίνεται ότι υιοθετεί η κυβέρνηση απέναντι στον εκκλησιασμό λόγω της έλευσης του Πάσχα και παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η πανδημία του κοροναϊού, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απαντώντας, σήμερα, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν απέτρεψε τους πιστούς με αυστηρότητα από το να μεταβούν στις εκκλησίες. 

Ads

Αντίθετα όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προβλέπει άνοιγμα των εκκλησιών για δυο ώρες μετά τη λειτουργία την Μεγάλη Εβδομάδα και 13:00 – 17:00 τη Μεγάλη Παρασκευή – και πριν η Ιερά Σύνοδος τα… «μαζέψει» με νεώτερη ανακοίνωσή της ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την εκκλησία «προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης που είναι από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά».

Όσον αφορά το ωράριο, είπε ότι εξετάζονται «διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός […] σε συνεργασία με την εκκλησία πάντα λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουμε στις εκκλησίες μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να… υπενθυμίσει στους πιστούς ότι επειδή δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες μπορούν όταν στέλνουν μήνυμα για κάποια άλλη έξοδο να περνούν και από την εκκλησία της ενορίας τους!

Ads

Εν ολίγης παρά τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν για τις μετακινήσεις το Πάσχα(24ωροι έλεγχοι στα διόδια, διπλασιασμός των προστίμων, αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες και κίνδυνος εγκλωβισμού στο μέρος μετάβασης), η μετάβαση στις εκκλησίες δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου ενώ ο έλεγχος επί του συνωστισμού θα είναι στο χέρι των εκκλησιών και των πιστών. 

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθεί η ερώτηση που τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και η ακριβής απάντησή του:

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προβλέπει άνοιγμα των εκκλησιών 13:00 – 17:00 τη Μεγάλη Παρασκευή. Θα υπάρξει κάποια παρέμβαση; Και ακόμη υπάρχει σκέψη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός με δεδομένο πως οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν μόνο στο επίπεδο απλά των συστάσεων; 

Στέλιος Πέτσας: «Η εκκλησία έχει δείξει μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές δύσκολες αποφάσεις και η συνεργασία με την Πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο. Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης που είναι από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Όσον αφορά το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός, υπενθυμίζοντας βέβαια πάντα ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες αλλά παρεπιπτόντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του για τους άλλους λόγους που δικαιολογεί αυτή την έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας και από την εκκλησία της ενορίας του. Αυτό που θα φροντίσουμε είναι να μην υπάρξει συνωστισμός σε συνεργασία με την εκκλησία πάντα λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουμε στις εκκλησίες μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Όσον αφορά για το Άγιο Φως έχουμε εξασφαλίσει ότι θα γίνει μεταφορά του στην Ελλάδα, έχουμε εξασφαλίσει ότι θα γίνει η μεταφορά ανά την επικράτεια και είμαστε σε συννενόηση με την εκκλησία ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό επίπεδο συνεννόησης για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, πάντα με σεβασμό τη δημόσια υγεία».