Μετά από ένα διήμερο σφοδρής αντιπαράθεσης η Ολομέλεια ψήφισε με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Ads

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές. Επί της αρχής «ναι» ψήφισαν 176, «όχι 76» και «παρών» 2.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν, όπως αναμενόταν, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες. Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Απουσίασαν συνολικά 46 βουλευτές, με όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) να μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας το υπερψήφισαν. 67 βουλευτές διαφοροποίησαν τη θέση τους από τη θέση του κόμματός τους.

Ads

Από την πλευρά της ΝΔ οι αποχές είναι 45 με 50. Δηλαδή, το ένα τρίτο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δεν στήριξε την ισότητα στον γάμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, «ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν 107 βουλευτές, 20 καταψήφισαν και 31 απείχαν. Σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών απείχαν οι Βορίδης, Κελέτσης, Κεφάλα και Μπούγας.

Οι βουλευτές ΝΔ που καταψήφισαν: Α. Σαμαράς, Χ. Αθανασίου, Φ. Αραμπατζή, Β. Γιόγιακας, Στ. Γκίκας, Γ. Γκιουλέκας, Θ. Δαβάκης, Α. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Α. Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Φ. Μπαραλιάκος, Μ. Σαλμάς, Γ. Πασχαλίδης, Ε. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Θ. Λεονταρίδης.

Οι 31 βουλευτές της ΝΔ που απείχαν: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος,

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απείχαν ο Παύλος Πολάκης και ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών». Ο Αλέξης Τσίπρας υπερψήφισε και στη συνέχεια αποχώρησε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν καταψήφισε. Οι αποχές του ΠΑΣΟΚ είναι 11: Λιακούλη, Χνάρης, Καζάν, Πουλάς, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακα, Κωνσταντινόπουλος, Μπαραν, Πανας, Νικολαΐδης.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε ή τοποθετήθηκε με «παρών» σε άρθρα που προωθούν κάποιους εκσυγχρονισμούς που αφορούν και ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ υπερψήφισε τα άρθρα 4 και 5 που αφορούν στην κατάργηση αναχρονισμών στο οικογενειακό δίκαιο σε σχέση με το επώνυμο των παιδιών και τη δήλωση της γέννησης. Υπερψήφισε το 8 που αφορά σε φορολογικές διευκολύνεις, επιδόματα για συζύγους και γονείς, καθώς και το άρθρο 9 που αφορά στην κατάργηση διακρίσεων στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. Με το «παρών» τοποθετήθηκε στο άρθρο 7 που αφορά σε ζητήματα προστασίας από απόλυση. Στα υπόλοιπα άρθρα το ΚΚΕ ψήφισε κατά.

Σε ό, τι αφορά στη Νέα Αριστερά, αναμένονται 9 θετικές ψήφους και 2 αποχές από τους μειονοτικούς βουλευτές, Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Το δεύτερο «παρών» ανήκει στον ανεξάρτητο βουλευτή, Μιχάλη Χουρδάκη.

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.

Η ανάρτηση Μητσοτάκη

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του μετά την υπερψήφιση.

Επί των άρθρων:

Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών

Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»

Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»

Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»

Το ακροτελεύτειο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»