Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που γεννήθηκε ένα νέο, εναλλακτικό και περίεργο μέσο. Και τα δέκα ήταν tv-εξαίσια!

Ads

Ήταν το Tvxs, που τον Νοέμβριο του 2008 έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο, ενώ τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν ήδη σε κρίση.

Κουβαλώντας την κληρονομιά του Στέλιου Κούλογλου και του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», μια μικρή παρέα ανθρώπων ξεκινήσαμε για να χτίσουμε έναν πόλο ενημέρωσης με βασικές μας αρχές την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία… χωρίς σύνορα. Κάπως έτσι βγήκαμε στον «αέρα» του ελληνικού διαδικτύου με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και βίντεο, συνεντεύξεις, αναλύσεις, χιλιάδες ενεργούς σχολιαστές – που έγιναν παράλληλα και ρεπόρτερ, κάνοντας την τεχνολογία όπλο τους.

Ζήσαμε ιστορικές στιγμές! Βρεθήκαμε στους δρόμους του Δεκέμβρη, καλύψαμε την οικονομική κρίση και παρακολουθήσαμε τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέρα με τη μέρα. Ερευνήσαμε μεγάλες υποθέσεις με στόχο να ελέγξουμε την εκάστοτε εξουσία. Προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στα θέματα που αφορούν την κοινωνία και να αναδείξουμε τα προβλήματα και τα επιτεύγματα των ανθρώπων που την αντιπροσωπεύουν. Δώσαμε βήμα στους αναγνώστες μας για να εκφραστούν ελεύθερα. Ελεύθερα εκφραστήκαμε πάντα κι εμείς, οι δημοσιογράφοι του Tvxs. Σίγουρα κάναμε και λάθη, αλλά τα παραδεχτήκαμε και φροντίσαμε να μάθουμε από αυτά.

Δέκα χρόνια μετά, σε μια εποχή που η ενημέρωση βρίσκεται σε βαθιά παρακμή, είμαστε υπερήφανοι που δεν προδώσαμε τις αξίες με τις οποίες ξεκινήσαμε. Έτσι γιορτάζουμε τα 10α «Fake News Free» γενέθλιά μας και συνεχίζουμε!

Ads

Με αφορμή τα 10α γενέθλιά μας αποφασίσαμε να απονείμουμε για πρώτη φορά τα «Βραβεία Πινόκιο 2018» στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που διαβάσαμε ή ακούσαμε τα τελευταία χρόνια. Η απονομή θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου στο Impact Hub Athens, σε μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στα Fake News, κατά την οποία πολιτικοί και δημοσιογράφοι θα μιλήσουν για το θέμα, ειδήμονες του διαδικτύου θα παρουσιάσουν τα εργαλεία αντιμετώπισης του φαινομένου, θα προβληθούν σχετικά ντοκιμαντέρ και η βραδιά θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτι με έναν DJ – έκπληξη!

Η πρόσκληση

image

Μη ξεχάσετε να ψηφίσετε τα Fake News που θα πάρουν το «Βραβείο Πινόκιο», αλλά και να στείλετε τις δικές σας προτάσεις Fake News στην κριτική επιτροπή των βραβείων στο email: [email protected]

Με αφορμή τα 10 χρόνια του Tvxs επιλέξαμε να σας θυμίσουμε 10 στιγμές που το στιγμάτισαν:

1. Με αυτά τα βίντεο ο Στέλιος Κούλογλου ανήγγειλε τη γέννηση του tvxs.gr

2. Όταν το Tvxs αποκάλυψε την παραποίηση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου από το Mega

3. Όταν το Tvxs αποκάλυψε ότι οι «μπαχαλάκηδες» των Δεκεμβριανών ήταν… συνεργάτες της αστυνομίας

4. Όταν το Tvxs βρέθηκε μπροστά στο κάψιμο της MARFIN

5. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε στο Tvxs πως το ΔΝΤ είναι καταστροφή

6. Όταν ο Τσίπρας δήλωνε για πρώτη φορά στο Tvxs πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση

7. Όταν το Tvxs ήταν το μόνο που προέβλεψε με ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα

8. Όταν το Tvxs αποκάλυψε το σκάνδαλο που έκλεισε την ΑΕΠΙ

9. Όταν μια whistleblower έσπασε τη σιωπή της στο Tvxs

10. Όταν το Τvxs ανέδειξε τους «μικρούς ήρωες» του Αιγαίου