Αποδείχτηκαν οι «μικροί ήρωες» της προσφυγικής κρίσης. Ήταν αυτοί που με οδηγό την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, βούτηξαν στη θάλασσα για να σώσουν τους ανθρώπους που με «βάρκα» την ελπίδα έφταναν κάθε μέρα κατά εκατοντάδες στα νησιά τους. Και δεν έκαναν μόνο αυτό. Στον αντίποδα της ευρωπαϊκής ξενοφοβίας, άνοιξαν τα σπίτια τους και αγκάλιασαν τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, προσφέροντας τους παρηγοριά αλλά κι ένα χέρι βοηθείας στη νέα τους ζωή.

Ads

Ήταν οι κάτοικοι και οι φορείς των νησιών αλλά και οι εθελοντικές οργανώσεις που είχαν προστρέξει σε αυτά για να προσφέρουν βοήθεια, αυτοί που έδειξαν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε μία περίοδο μάλιστα που η Ευρώπη  έδειχνε το σκληρό της πρόσωπο στους πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας, αλλά και τα δόντια της στις οικονομικές διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας.

Το Tvxs, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, κατέγραψε από την πρώτη στιγμή το δράμα των προσφύγων, αναδεικνύοντας παράλληλα τους ανθρώπους αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό τους. Οι ιστορίες τους αμέτρητες. Για αυτό άλλωστε εκφράστηκε και το αίτημα να προταθούν οι εθελοντές του Αιγαίου για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ήταν ο «καλός Σαμαρείτης», ο παπά – Στρατής. Ήταν ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, που με αυτοθυσία έσωσε πάνω από 5.000 πρόσφυγες στο Αιγαίο και που δυστυχώς μόλις πρόσφατα έφυγε από τη ζωή στα 46 του. Ήταν οι τρεις γιαγιάδες της Λέσβου που σε μία εμβληματική φωτογραφία της περιόδου τάιζαν γάλα ένα νεογέννητο προσφυγόπουλο. Ήταν ο Στρατής Βαλιαμός, ένας 40χρονος ψαράς, που με τη βάρκα του έκανε αμέτρητες διασώσεις γιατί «έτσι έπρεπε». Κι όχι μόνο…

Ads

Σε μία μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, έδωσαν το παρών και αυτοί που μέχρι τότε λίγα μέσα, όπως το Tvxs είχαν ανακαλύψει.

Η νοσηλεύτρια από τη Λέσβο Ιοκάστη Νικολαΐδη που παράτησε την οικογένειά της και ξεκίνησε να μαγειρεύει μαζί με άλλες οχτώ άνεργες μητέρες φτάνοντας μέχρι και τις 4830 μερίδες φαγητό την ημέρα. Η Αθανασία Τέλλιου που με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, το κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία και τη Μη Βία στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε κοντά στα προσφυγόπουλα των Διαβατών.

Ο μίμος Γιώργος Φλώρος, που με το Καραβάνι της Χαράς, μια ομάδα ηθοποιών από τα Ιωάννινα, που περιόδευσε σε πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ήπειρο προσφέροντας χαρά και διασκέδαση.Ο Δημήτρης Καντερές που με την ομάδα Οικόπολις οργάνωσαν συλλογική κουζίνα στην Ειδομένη. Ο κινηματογραφιστής και φιλόλογος στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο της Κω, Ο Σωτήρης Παλάσκας,παρουσίασε την αλληγορική ταίνια μικρού μήκους, Fortress Europe, που δημιούργησαν οι μαθητές την κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου του νησιού για την «πριγκήπισσα» Ευρώπη που ήταν πρόσφυγας όταν την άρπαξε ο Δίας από μια μακρινή χώρα της Ανατολής, μέχρι την ήπειρο Ευρώπη που έγινε φρούριο και υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα για να σταματήσει τους πρόσφυγες.

Αλλά και ο Θανάσης Μαρμαρινός. Ένας ψαράς από τη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο, παιδί προσφύγων και ο ίδιος, που έγινε γνωστός από τη φράση του: «Tα μωρέλια να σώσουμε μωρέ!». Ήταν η αγωνιώδης φράση που φώναζε βλέποντας τα μικρά προσφυγόπουλα να παλεύουν για τη ζωή τους μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της Λέσβου το Νοέμβριο του 2015 Αιγαίου. Κατάφερε να σώσει περίπου 4.500 μετανάστες και να φέρει στο λιμάνι 75 βάρκες.

Η βάρκα του Θανάση Μαρμαρινού θα καταστρεφόταν ωστόσο ολοσχερώς από το χιόνι που έπεσε στο νησί λίγους μήνες μετά. Με πρωτοβουλία του Tvxs και του News247 ξεκίνησε τότε μια εκστρατεία για να μαζευτούν χρήματα ώστε να μπορέσει να την επισκευάσει και η ανταπόκριση, ήταν τέτοια που η βάρκα φτιάχτηκε από την αρχή και τα χρήματα που περίσσεψαν τα έδωσε στους συναδέλφους του για να επισκευάσουν κι αυτοί τις βάρκες τους που είχαν υποστεί ζημιές.

Αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στις μνήμες μας, κι όσο και να έχουμε γράψει για αυτούς αξίζουν να γραφτούν άλλα τόσα κι ακόμη περισσότερα.