Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Μαρία Εφίμοβα, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και μια από τις «πηγές» της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Συντάγματος, φοβούμενη για την ζωή της.

Ads

Ήταν τον περασμένο Μάρτιο, που ο Στέλιος Κούλογλου έλαβε ένα τηλεφώνημα από ένα άγνωστο νούμερο. Ως ευρωβουλευτής έχει αναδείξει το θέμα της προστασίας των whistleblowers αλλά και της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια κι έτσι η Μαρία Εφίμοβα του τηλεφώνησε από το τμήμα για να του ανακοινώσει την απόφασή της να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές. Το Tvxs έγραψε αμέσως για την ραγδαία αυτή εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση την Μαλτέζας, με την αποκάλυψή του να ταξιδεύει στα διεθνή μέσα.

«Με κάλεσε από το αστυνομικό τμήμα. Μου είπε ότι παραδόθηκε γιατί φοβόταν. Ο σύζυγός της με πήρε τηλέφωνο σήμερα το πρωί και μου είπε πως ήταν τρομοκρατημένη και έλεγε ότι θα την σκοτώσουν», δήλωσε ο εΣτέλιος Κούλογλου, μιλώντας αργότερα για την υπόθεση στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στη διαβόητη τράπεζα Pilatus Bank. Είχε αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Ζόζεφ Μουσκάτ. Σύμφωνα τις αποκαλύψεις της Εφίμοβα, η Egrant διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Λίγες μέρες πριν την δολοφονία της, στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Μαλτας, την Μαρία Εφίμοβα.

Ads

Μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου, η Εφίμοβα κατέφυγε στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος της και τα δυο της παιδιά, φοβούμενη ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με την Γκαλίθια. Μάλιστα, μετά την δολοφονία, ξεκίνησε μία εκστρατεία συκοφάντησης κυπριακών ΜΜΕ εναντίον της Εφίμοβα, την οποία παρουσίαζαν να εμπλέκεται στην δολοφονία.

Εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα εκκρεμούσε  διεθνές ένταλμα σύλληψης της κυπριακής Αστυνομίας, που στηριζόταν σε δύο μηνύσεις για το ότι χρησιμοποίησε παράτυπα κάποια εισιτήρια για την οικογένεια της και επίσης ότι δυσφήμισε δύο Μαλτέζους αστυνομικούς, ότι την κακομεταχειρίστηκαν. Ο ένας από τους δύο άλλαξε στη συνέχεια την κατάθεση του, την υποστηρίζει και δηλώνει έτοιμος να καταθέσει και στις ελληνικές αρχές που θα εξετάσουν το αίτημα της Μάλτας για την έκδοση της.

Λίγες μέρες αργότερα, το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου, η Μαρία Εφίμοβα έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Φωτεινή Λαμπρίδη, για το tvxs.gr.

Σε αυτή μίλησε βήμα βήμα  για το τι προηγήθηκε, για ποιους λόγους αποφάσισε να αποκαλύψει τα στοιχεία θέτοντας τη ζωή της σε κίνδυνο, πως συνεργάστηκε με την Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια και ποιοι την απειλούν έως σήμερα, κινητοποιώντας μηχανισμούς και σε άλλες χώρες όπως η Κύπρος. «Έχω ακόμα λόγους να φοβάμαι για τη ζωή μου, γιατί η έρευνα είναι ακόμα ανοιχτή και είμαι η μοναδική κύρια μάρτυρας για το σκάνδαλο που αφορά τον πρωθυπουργό της Μάλτας, μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια», δήλωσε στο tvxs.gr.

*Διαβάστε εδώ την συνέντευξη: Η Μαρία Εφίμοβα στο Tvxs.gr: Δεν είμαι ηρωίδα, θέλω να τελειώσει η ιστορία με οποιοδήποτε τέλος

Ο Στέλιος Κούλογλου επισκέφθηκε στη συνέχεια την Μαρία Εφίμοβα στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου συνομίλησε για δυο περίπου ώρες μαζί της, παρουσία και των δικηγόρων της. Σε επιστολή που απέστειλε σε 36 ευρωβουλευτές που υποστήριξαν την υπόθεσή της, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε: «Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν όλες τις ευκαιρίες για την δίκαιη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, αντιμετώπιση μιας γυναίκας που αψήφησε τους κινδύνους και έβαλε σε δεύτερη μοίρα την ευτυχία της οικογένεια; της, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να καταπολεμηθεί η διαφθορά». O ίδιος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισής τςη στο δικαστήριο.

Τελικά ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή της στην Μάλτα.

Το Tvxs συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση.