«Θύελλα» σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο έχει ξεσπάσει με φόντο την κυβερνητική απόπειρα να ακυρώσει την Προανακριτική για «μπάζωμα» στα Τέμπη, μετά και το αίτημα του μοναδικού υπό εξέταση πολιτικού προσώπου, του Χρήστου Τριαντόπουλου, να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ads

Είναι σαφές πως βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποφευχθούν νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση από την κατάθεση κρίσιμων μαρτύρων, ενώ παράλληλα δημιουργείται «βολικό προηγούμενο» και για ανάλογες «ακανθώδεις» για την κυβέρνηση περιπτώσεις, όπως εκείνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Σημειώνεται πως την κίνηση Τριαντόπουλου έσπευσε να χαιρετίσει από χθες ο πρωθυπουργός, ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η απόφαση του πρώην υπουργού συνάδει με το αίτημα της κοινωνίας και των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη για αλήθεια και δικαιοσύνη.

Τριαντόπουλος: «Πυρ ομαδόν» από Ανδρουλάκη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Φαίνεται όμως πως η νέα κυβερνητική μεθόδευση έχει προκαλέσει πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και από συνταγματολόγους.

Ads

«Η πρωτοβουλία που πήραμε για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Τριαντόπουλο δικαιώνεται πλήρως από τις εξελίξεις. Αν δεν είχαμε πάρει αυτήν την πρωτοβουλία, ο κ. Τριαντόπουλος θα ήταν ακόμη υπουργός. Εμείς, λοιπόν, ανοίξαμε τον δρόμο για να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή. Η παραπομπή του, όμως, θα γίνει σύμφωνα με το Σύνταγμα και όχι βάσει των επικοινωνιακών παιχνιδιών, που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε τη νέα απόπειρα μπαζώματος της αλήθειας από τον κ. Μητσοτάκη. Η ΝΔ και ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης κ. Μητσοτάκης, επιλέγουν να αποδράσουν από την προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε τη νέα απόπειρα μπαζώματος της αλήθειας από τον κ. Μητσοτάκη.

Η ΝΔ και ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης κ. Μητσοτάκης, επιλέγουν να αποδράσουν από την προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο.

Δεν θέλουν να γίνει η σχετική συζήτηση, δεν θέλουν να ακουστεί η αλήθεια.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επιλέγουν την άτακτη φυγή για να μην εξεταστούν ως μάρτυρες, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Δεν θέλουν να έρθουν οι δικογραφίες στη Βουλή.

Δεν θέλουν διεύρυνση και αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τον Τριαντόπουλο.

Δεν θα επιτρέψουμε μια ακόμη απόπειρα συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών.

Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Δεν επιτρέπουμε στον κ. Μητσοτάκη να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη.

Απαιτούμε την τήρηση της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας.

Απαιτούμε να γίνει κανονικά η προανακριτική.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε την απαξίωση και υποβάθμιση της Βουλής και της Δικαιοσύνης».

Νωρίτερα, με δήλωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα, που συμμετέχουν στην Επιτροπή, σημείωναν πως «είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης, προκειμένου να μην εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και στοιχεία που προκύπτουν συνεχώς από την έρευνα. Συνιστά, όμως, και μια έμμεση ομολογία ύπαρξης ενδείξεων για την ενοχή του κ. Τριαντόπουλου, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει “την ανάγκη φιλοτιμία”».

Τριαντόπουλος: Ένταση στη Βουλή

Η ένταση μεταφέρθηκε και στην σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να δέχεται μαζικά «πυρά».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τόνισε πως όλοι θα οδηγηθούν στο «φυσικό δικαστήριο», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πολιτική ντρίπλα» προκειμένου να αποφύγει τη «ξεφτίλα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, προειδοποίησε την κυβέρνηση πως, ό,τι κι αν επιχειρήσει, δεν θα αποφύγει τον εξευτελισμό.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας τη συνέχιση και την επέκταση της προανακριτικής επιτροπής, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες των κ.κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Πρέπει να παραιτηθείτε και να δικαστείτε».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Νέα Αριστερά, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, να αναρωτιέται τι άλλο θα επινοήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

Τριαντόπουλος: Εξώδικο Καρυστιανού στον πρόεδρο της Προανακριτικής

Την ίδια στιγμή, εξώδικο προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Τριαντόπουλου, Παναγή Καππάτο, απέστειλαν η Μαρία Καρυστιανού και ο σύλλογος «Τέμπη 2023», αποκαλώντας «πράξη υπέρτατης δειλίας» την επιστολή Τριαντόπουλου με την οποία ζητά την άμεση παραπομπή του.

Επιπλέον, τονίζεται ότι αν κλείσει με γρήγορες διαδικασίες η Επιτροπή, τότε θα πρόκειται για «κατάλυση του Συντάγματος» που θα προκαλέσει «απόλυτη ακυρότητα» των διαδικασιών.

Στον απόηχο της επιστολής Τριαντόπουλου, οι συγγενείς θυμάτων διαμαρτύρονται «για τις άνω μεθοδεύσεις όλων των υπευθύνων, χωρίς κανέναν διαχωρισμό, με τις οποίες για άλλη μια φορά μας αποδεικνύουν ότι μας αντιμετωπίζουν ως βαθιά αφελείς, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και υπονομεύοντας βασικές αρχές του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου, το οποίο έχουν μετατρέψει σε Κράτος Αδίκου και Ασυδοσίας».

Τριαντόπουλος: «Πυρά» και από συνταγματολόγους

Παράλληλα, συνταγματολόγοι αναδεικνύουν την μεθόδευση που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Χρήστο Τριαντόπουλο να αποφύγει την προανακριτική.

Σε άρθρο του στα «Νέα» ο αναπληρωτής καθηγητής στη νομική σχολή ΕΚΠΑ, Νίκος Παπασπύρου, κάνει λόγο για μία «πολλαπλώς προβληματική» κίνηση από την μεριά του Τριαντόπουλου.

«Η διερεύνηση της υπόθεσης από την επιτροπή, είναι συνταγματική υποχρέωση και όχι ευχέρεια. Αν σε κάτι αδυνατεί λόγω της σύνθεσής της, μπορεί να αναθέσεις επιμέρους πράξεις σε εισαγγελέα. Δεν μπορεί όμως να παραιτηθεί από το καθήκον της. Εξάλλου, η ποινική διαδικασία είναι δυναμική. Αν παρακαμφθεί ένα στάδιο, αυτό μπορεί να έχει συνέπεια στην ποιότητα της τελικής έκβασης. Περαιτέρω, ως έχει σήμερα το Σύνταγμα, να στερήσεις από το αντιπροσωπευτικό σώμα να μετάσχει στη διεύρυνση φερόμενων εγκλημάτων υπουργών, νοθεύει το ισχύον σύστημα διαφάνειας και θεσμικών αντίβαρων. Μπορεί το σύστημα να είναι προβληματικό, δεν είναι όμως λύση η επιλεκτική παράκαμψή του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης, σε χθεσινή ανάρτησή του έκανε λόγο για «πονηρούς και αδαείς» για όσους χαρακτήρισαν ως «γενναιότητα» την κίνηση του Τριαντόπουλου.

«Προβάλλεται από κάποιους (πονηρούς ή αδαείς;) ότι το αίτημα Τριαντόπουλου να μην γίνει Προανακριτική Επιτροπή για τις ευθύνες του στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο είναι “πράξη γενναιότητας”. Και όλα όσα θα μπορέσει να φέρει στο φως η Προανακριτική αν αφεθεί να εργαστεί με τις σημαντικές ανακριτικές αρμοδιότητες που της δίνει ο νόμος; Θα “μπαζωθούν” κι αυτά; Όχι ευχαριστώ, να λείπει τόση “γενναιότητα”» ανέφερε σε ανάρτησή του.


«Το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου είναι εξωφρενικό. Και, κυρίως, είναι εκ του πονηρού» αναφέρει από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ακρίτας Καϊδατζής.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από τη Βουλή να ασκήσει την αρμοδιότητά της, δηλαδή να του ασκήσει ποινική δίωξη, χωρίς να έχει προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση και, επομένως, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ότι συντρέχουν ενδείξεις ενοχής. Μια τέτοια δίωξη είναι αυτόχρημα άκυρη, διότι της άσκησής της δεν προηγήθηκε η συνταγματικά επιβεβλημένη προδικασία. Αυτό είναι το πρώτο –και τελευταίο– που θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, αν η υπόθεση φτάσει ενώπιόν του κατ’ αυτό τον τρόπο» προσθέτει.

Τέλος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Χαράλαμπος Τσιλιώτης, έκανε λόγο για αντισυνταγματική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης και του Τριαντόπουλου. Την χαρακτήρισε δε ως «ύποπτη»

«Η πρόταση του πρώην Υφυπουργού είναι όχι μόνο προδήλως αντισυνταγματική, αλλά και ύποπτη. Σύμφωνα με το άρθρο 86 Σ, η Βουλή έχει ρόλο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, διενεργώντας προκαταρκτική εξέταση και, αν χρειαστεί, ασκώντας ποινική δίωξη. Δεν μπορεί να απεμπολήσει αυτή την αρμοδιότητα, όπως δεν μπορεί να το κάνει και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών. Η άσκηση αυτών των εξουσιών δεν εξαρτάται από την καλή ή κακή διάθεση του υπόπτου ή του κατηγορουμένου. Η πρόταση είναι επίσης ύποπτη, καθώς στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή ενδέχεται να αποκαλυφθούν στοιχεία που αφορούν την πολιτική και ποινική διάσταση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι συγχαρητήριες δηλώσεις προς τον κ. Τριαντόπουλο δεν είναι παράδειγμα καλής προαίρεσης, αλλά δείχνουν νομική άγνοια» σχολίασε.