Ανάμεσα στους τέσσερις Τούρκους κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν σε γιάφκα στο Γκύζη αναγνωρίζουν οι τουρκικές αρχές τον αρχηγό του εκτός νόμου Επαναστατικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Μετώπου (DHKP-C), που έχει κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. 

Ads

Οπως γράφει η Hurriyet, στην επιδρομή στου Γκύζη μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων είναι ο εγκέφαλος της οργάνωσης, Χουσεΐν Τεκίν 49 ετών και ο Ισμαήλ Ακόλ (42 ετών), ύποπτος για εμπλοκή στη δολοφονία του επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπαντζί και της γραμματέα του το 1996, καθώς και ο Μουράτ Κορκούτ (32) ύποπτο συμμετοχή στην επίθεση πέρυσι στα γραφεία του ΑΚΡ. Κατά την εφημερίδα, ο Τεκίν είχε αναμειχθεί σε επεισόδιο στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2011, όταν μέλος του DHKP-C είχε σκοτωθεί την ώρα που παρασκεύαζε βόμβα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δακτυλικά αποτυπώματα του Τεκίν ανακαλύφθηκαν στο ελαφρό αντιαρματικό όπλο που κατασχέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Χίο, κατά την σύλληψη των Χασάν Μπιμπέρ και του Μεχμέτ Γιαϊλά σε φουσκωτό σκάφος γεμάτο πυρομαχικά. Επίσης, ερευνάται η πιθανότητα ο οπλισμός για τις επιθέσεις της DHKP/C στην Τουρκία έχει παραληφθεί μέσω Κρήτης, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται στην Ελλάδα κλιμάκιο της τουρκικής αστυνομίας. 

Όπως γράφει η Hurriyet, το 2008 ο 49χρονος Χουσεΐν Φεβζί Τεκίν αναλαμβάνει τα ηνία της ένοπλης πτέρυγας του DHKP/C μετά το θάνατο του ιδρυτή, Ντουρσούν Καρατάς, και ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Abi». Το 1999 κατά τις βομβιστικές επιθέσεις που είχε κάνει στο Φατίχ ο Τεκίν είχε τραυματίσει 20 άτομα και είχε συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από απεργία πείνας. Το 2004 τέθηκε ξανά υπό κράτηση, αλλά αφέθηκε κατά λάθος ελεύθερος. Ο γεννημένος το 1972, Ισμαήλ Ακόλ, θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στη δολοφονία του μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη της Toyota, Οζντεμίρ Σαμπαντζί και της γραμματέα του, Νιλγκιούν Χασεφέ, στις 9 Ιανουαρίου του 1996.

Ads