Σε ανακοινώσεις σχετικά με τον οπλισμό και τους συλληφθέντες για την υπόθεση με τον βαρύ οπλισμό που βρέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης σε φουσκωτό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσών προχώρησε η ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική ο ένας από τους συλληφθέντες που επέβαινε στο φουσκωτό – Τούρκος στην εθνικότητα – διώκεται με Ερυθρά Αγγελία από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση. Εντάλματα σύλληψης σε Τουρκία αλλά και Ευρώπη εκκρεμούσαν και για άλλους συλληφθέντες. Οι έρευνες συνεχίζονται με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές διωκτικές αρχές.

Ads

 
Σε οκτώ ανέρχονται συνολικά οι συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση με τον βαρύ οπλισμό που βρέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, σε φουσκωτό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.

 
 
Εκτός από τους επιβαίνοντες στο σκάφος και τα δύο άτομα που συνελήφθησαν προχθές στη Χίο, η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη άλλων δύο ατόμων στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. από τους συνολικά έντεκα προσαχθέντες στην Αθήνα, συνελήφθησαν δύο ακόμη Τούρκοι, οι οποίοι βρίσκονταν στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλα.
 
Ο ένας, 51 ετών, είχε στην κατοχή του πλαστά έγγραφα και συγκεκριμένα βουλγαρικό διαβατήριο, ταυτότητα και άδεια οδήγησης, ενώ ο άλλος, 48 ετών, πλαστό γαλλικό διαβατήριο. Η ΕΛΑΣ σημειώνει ότι αμφότεροι διώκονται με Εθνικά Εντάλματα Σύλληψης των Τουρκικών Αρχών, για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση DHKPC, ενώ ο 48χρονος διώκεται και με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των γερμανικών αρχών. Το Γαλλικό διαβατήριο είχε κλαπεί από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013.
 
Συνολικά προσήχθησαν για να εξεταστούν 17 άτομα, όλοι υπήκοοι Τουρκίας (11 στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και άλλοι τρεις στη Χίο), ενώ πραγματοποιήθηκαν δέκα έρευνες σε οικίες και άλλους χώρους, παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής.
 
Αναφορικά με τον οπλισμό η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι βρέθηκαν δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί με ηλεκτρικό πυροκροτητή. Επιπλέον, βρέθηκαν έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη «DHKC».
 
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής ο 55χρονος Τούρκος που επέβαινε στο σκάφος, διώκεται με Ερυθρά Αγγελία από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση. Είχε υποβάλλει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, αίτημα για πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, το οποίο έχει απορριφθεί. Αίτημα για πολιτικό άσυλο είχε υποβάλει και ο άλλος Τούρκος (33 ετών) που επέβαινε στο σκάφος. Το αίτημά του απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτο, καθότι δεν εμφανίστηκε στην ημερομηνία συνέντευξης.
 
Οι έξι συλληφθέντες στην Χίο, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, πυρομαχικών, χειροβομβίδων, πιστολιών και πολεμικού υλικού, με σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων, την χρησιμοποίησή τους για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε πράγματα και ανθρώπους και τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα Εφετών Χίου.
 
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε οικίες και χώρους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Λουτράκι και στη Χίο, μεταξύ των οποίων και στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλα στην Αθήνα, κατά τις οποίες η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε πως βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 
– σαράντα (40) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
– πενήντα (50) κάρτες SIM,
– είκοσι πέντε (25) μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,
– πλήθος laptop και tablet υπολογιστών,
– τριάντα (30) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,
– δέκα (10) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,
– σαράντα τέσσερα (44) φυσίγγια κρότου λάμψης,
– εξήντα (60) ψηφιακοί δίσκοι CD,
– πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων,
– μία (1) εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, ενώ υπάρχουν και κάποιες συντεταγμένες,
– δύο (2) έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην Τουρκική γλώσσα, και,
– ένα (1) φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.
 
Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε επίσης ότι κατά την είσοδο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στα γραφεία της οδού Τζαβέλα, άτομα που βρίσκονται μέσα, είχαν αρχίσει να καταστρέφουν ψηφιακά αρχεία.
 
Όλα τα κατασχεθέντα πειστήρια θα υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.