Στην ανακάλυψη του χώρου όπου εκτιμάται ότι κρύβει τον οπλισμό του ο «Επαναστατικός Αγώνας» επικεντρώνεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς και στην στοιχειοθέτηση κατηγοριών κατά άλλων 7-10 ατόμων που δεν έχουν συλληφθεί ακόμα, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στις δραστηριότητες του «Ε.Α.». Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας στη δικογραφία για την υπόθεση, έχουν βρεθεί τα αποτυπώματα τεσσάρων ατόμων πέραν των συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας, που στο παρελθόν απασχόλησε τις δικαστικές αρχές. Από τις αρχές θεωρείται βέβαιο ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» έχει διασυνδέσεις με άλλες οργανώσεις, όπως η «Συνωμοσία των πυρήνων της Φωτιάς».

Ads

Ο Ν. Μαζιώτης θεωρείται, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ως συντάκτης των προκηρύξεων, μετά από σύγκριση χειρόγραφης προκήρυξης που βρήκε, με δικό του χειρόγραφο του 1998 και υποστηρίζουν ότι ταυτίζεται. Επίσης, στο σχεδιάγραμμα, βάση του οποίου φέρεται να σχεδιαζόταν επίθεση στην Πάνορμου, βρέθηκε αποτύπωμα του Ν. Μαζιώτη.

Οι έρευνες για τη «γιάφκα» επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ Νέας Φιλαδέλφειας, Περισσού και Πατησίων. Ερευνάται επίσης η ευρύτερη περιοχή της Καισαριανής, με το σκεπτικό ότι τα όπλα και τα εκρηκτικά δεν μπορεί να είναι μακριά από τις περιοχές όπου κινούνταν συνήθως οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στους έξι συλληφθέντες του περασμένου Σαββατοκύριακου, Νίκο Μαζιώτη, Παναγιώτα Ρούπα, Βαγγέλη Σταθόπουλο, Χριστόφορο Κορτέση, Σαράντο Νικητόπουλο και Κωνσταντίνο Γουρνά, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήμματα. Ηγετικός ρόλος αποδίδεται στον Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος μαζί με την έγκυο σύζυγό του Παναγιώτα Ρούπα, έκαναν λόγο για «πολιτική δίωξη» και αρνούνται να αναγνωρίσουν τη διαδικασία και συνεπώς να απολογηθούν. Οι Μαζιώτης και Ρούπα δεν ζήτησαν προθεσμία, αλλά την έλαβαν παρόλα αυτά, και θα απολογηθούν μαζί με τον συγκατηγορούμενό τους Σαράντο Νικητόπουλο αύριο το πρωί, ενώ την επόμενη μέρα αναμένεται να απολογηθούν οι Bαγγέλης Σταθόπουλος, Χριστόφορος Κορτέσης και Κωνσταντίνος Γουρνάς.

Ads

Χθες, η Αστυνομία παρουσίασε φωτογραφίες από δύσβατη και ερημική περιοχή του Υμηττού που χρησιμοποιείτο ως χώρος εξάσκησης στη σκοποβολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή εθεάθη ένας εκ των συλληφθέντων που παρακολουθείτο από την αστυνομία, ο οποίος συναντήθηκε εκεί με άλλα τρία άτομα. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη βαλλιστική εξέταση, οι κάλυκες από καλάσνικοφ που βρέθηκαν στο χώρο σκοποβολής, δεν προέρχονται από τα καλάσνικοφ που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα».

Χθες επίσης επιβεβαιώθηκε ότι την εξέλιξη της υπόθεσης επέσπευσε ο θάνατος του Λάμπρου Φούντα στη συμπλοκή της Δάφνης, αφού στο σπίτι του εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα, στοιχεία στις τηλεφωνικές κάρτες του και άλλα που οδήγησαν στον εντοπισμό των υπολοίπων κατηγορούμενων, πέραν του Μαζιώτη, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν υπό επιτήρηση.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τηλεοπτικού σταθμού, στη δικογραφία υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών του επικοινωνιών, από θάλαμο κοντά στο σημείο όπου εξερράγη η μοιραία βόμβα που στοίχισε τη ζωή στον 15χρονο Αφγανό Χαμί, μιάμιση ώρα πριν από την έκρηξη, κατά την οποία ένας από τους έξι συλληφθέντες καλεί από καρτοτηλέφωνο και συνομιλεί με άλλο νεαρό άτομο. Στη συνομιλία μάλιστα, φέρεται να περιγράφεται η απόπειρα κάποιων – πιθανότατα πρόκειται για τους άτυχους Αφγανούς- να δουν τι έχει η τσάντα με τη βόμβα που βρισκόταν έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος άνθρωπος τηλεφώνησε σε έναν άλλον από τους συλληφθέντες, λέγοντας ότι έβλεπε να περιεργάζονται τη βόμβα και δεν ήξερε τι να κάνει. Κύκλοι που έχουν γνώση της δικογραφίας, τους οποίους επικαλείται η Καθημερινή, ανέφεραν ότι υπάρχει και μια συνομιλία μετά την έκρηξη όπου ο ένας λέει ταραγμένος στον άλλον ότι σκοτώθηκε το παιδάκι – χωρίς όμως να προκύπτει από πουθενά αν ήταν μάρτυρας της έκρηξης ή αν έμαθε απλά την εξέλιξη.

Τα πειστήρια από τα τρία σπίτια καταγράφονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί περί τις 1.500 σελίδες, στις 850 από τις οποίες αποτυπώνονται φωτογραφίες από τα κρησφύγετα της οργάνωσης.

«Η ευνομία είναι θέμα σωστής διακυβέρνησης και αξιοποίησης υπηρεσιών για την ασφάλεια», δήλωσε από την Κύπρο ο Γ. Παπανδρέου σχετικά με την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Ο πρωθυπουργός ενέταξε τις εξελίξεις στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική η οποία, όπως είπε, «βάζει τάξη στη χώρα και δημιουργεί το κλίμα για σιγουριά και ασφάλεια, όπως και το 2004». Παράλληλα, μιλώντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσους εμπλέκονται με τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικές εικόνες από τα επεισόδια στην Ευελπίδων
Δίωξη με 4 κακουργήματα στους συλληφθέντες για Επαναστατικό Αγώνα
Εξάρθρώθηκε πράγματι ο Επαναστατικός Αγώνας; του Σ. Κούλογλου
Έξι συλλήψεις για τον Επαναστατικό Αγώνα
Νίκος Μαζιώτης: Γιατί έβαλα τη βόμβα στο υπουργείο