Σε καθεστώς επικουρικής προστασίας από την πολιτεία τίθεται η οικογένεια του έφηβου Αφγανού που διαμελίστηκε από την έκρηξη βόμβας στα Κάτω Πατήσια. Για την επίθεση, δύο οργανώσεις έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, ωστόσο, και οι 2 εξετάζονται με επιφυλακτικότητα από την αστυνομία, η οποία θεωρεί μάλλον απίθανο να πρόκειται για τους δράστες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια σκληρή και αποφασιστική απάντηση στους τρομοκράτες».

Ads

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Σπύρο Βούγια, το επικουρικό καθεστώς προστασίας θα χορηγηθεί στη μητέρα και την 10χρονη αδελφή του θύματος και θα διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται σε θέματα στέγασης, σίτισης, νοσηλείας, παιδείας καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορέσει η οικογένεια να ταξιδέψει -αν επιθυμεί- σε κάποια άλλη χώρα. Η 10χρονη αδερφή του θύματος κινδυνεύει να χάσει την όρασή της, από τα τραύματα τα οποία υπέστη από την έκρηξη, χωρίς ωστόσο να απειλείται η ζωή της από αυτά. «Είδα τη Ζαχρά. Η κατάστασή της είναι τραγική. Προσπάθησε να προστατέψει την οικογένειά της από έναν πραγματικό πόλεμο πολύ μακριά από εδώ και βρέθηκε στα Πατήσια να υφίσταται τις τραγικές συνέπειες ενός ακήρυχτου πολέμου», δήλωσε ο κ. Βούγιας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι της μετέφερε τη συμπαράσταση του υπουργείου, της κυβέρνησης αλλά και όλου του ελληνικού λαού και τη διαβεβαίωσε ότι θα σταθούν δίπλα της σε ό,τι χρειαστεί η ίδια και η οικογένειά της. «Στην ταφή του άτυχου παιδιού που θα γίνει με τον τρόπο που επιβάλουν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας της. Στην περίθαλψη του κοριτσιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ευχόμενοι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του«, συμπλήρωσε. «Όλη η Ελλάδα στέκεται δίπλα τους. Κάθε άλλη συζήτηση και προσπάθεια που γίνεται από κάποιους ώστε να αποκομίσουν σήμερα μικροπολιτικά οφέλη αποτελεί τουλάχιστον απρέπεια μπροστά στο δράμα αυτής της μάνας, αυτής της οικογένειας», κατέληξε ο κ. Βούγιας.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται για δεύτερη συνεχή μέρα στον Τύπο, μελετάται το ενδεχόμενο οι άντρες της Αστυνομίας να… μην άκουσαν καλά και αντί στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στην οδό Φαραντάτων στα Πατήσια, όπου τους ενημέρωσε προειδοποιητικό τηλεφώνημα ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα, έψαχναν στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ευβοίας (ΕΒΕΕ).

Ads

Από αξιωματικούς θεωρείται δηλαδή πιθανό η τσάντα με τη βόμβα που έσκασε στα χέρια του 15χρονου μετανάστη να βρισκόταν στο σημείο εκείνο από το πρωί της ίδιας ημέρας και να μην είχε εκραγεί από κατασκευαστικό λάθος. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. άγνωστος τηλεφώνησε στις 8:46 το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter δηλώνοντας ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην ΕΒΕΕ στα Πατήσια, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε έξι λεπτά. Η σχετική πληροφορία δόθηκε από τους υπαλλήλους του σταθμού στο υπασπιστήριο της Ασφαλείας Αττικής- ο διάλογος δεν είναι καταγεγραμμένος- και ακολούθως ενημερώθηκε η Άμεση Δράση. Η Αστυνομία φέρεται να αναζήτησε το συλλογικό όργανο των βιοτεχνών της Ευβοίας στα Πατήσια, δεν εντόπισε τίποτε και η έρευνα σταμάτησε εκεί.

Στο μεταξύ χθες, η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» διέψευσε σε ανακοίνωση της ότι έχει σχέση με το συμβαν.

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει συνήθεις υπόπτους ενώ μελετά και τον ρόλο δύο αδελφών για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρουν εκρηκτικούς μηχανισμούς από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, όμοιους με αυτόν που εξερράγη την Κυριακή στα Πατήσια η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται να βρίσκονται και δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες σε δύο αντιεξουσιαστικά στέκια στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες πάλι είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη σε σιδερένιους σωλήνες, όπως προχθές. Αυτό που χρήζει ειδικής μελέτης είναι ότι γαλβανιζέ σωλήνας ύδρευσης γεμάτος με εκρηκτικά είχε χρησιμοποιηθεί σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 5 Ιουλίου 2009 και στις 24 Νοεμβρίου 2009 με στόχο δύο στέκια αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη.

Για αυτήν την επίθεση δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης αλλά μεταξύ των υποθέσεων υπάρχει μία διαφορά: οι βόμβες στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ωρολογιακές αλλά πυροδοτήθηκαν με φιτίλι.

Ανταλλαγή πυρών για την δημόσια ασφάλεια

Στο μεταξύ, βολές αντάλλαξαν σήμερα μέσα από την πρωινή εκπομπή του Σκάι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Ντίνος Ρόβλιας, με αφορμή την βόμβα που στέρησε τη ζωή στον 15χρονο πρόσφυγα από το Αφγανιστάν. Υπάρχει μια συνολική αμφισβήτηση του μοντέλου της ζωής μας και μια γενικευμένη προσβολή του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας διέλυσε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενώ υπεραμύνθηκε του έργου της ΝΔ – ειδικά μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε την κυβέρνηση να «δει την ουσία του προβλήματος», τάχθηκε υπέρ της χρήσης καμερών, ζήτησε τράπεζα DNA στην χώρα και να την εφαρμογή του νόμου της κουκούλας. Χαρακτήρισε εγκληματικό τον νέο νόμο για την μετανάστευση λέγοντας ότι αποτελεί προσκλητήριο μεταναστών στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας έκανε λόγο για ακραία κριτική όταν κάποιος λέει ότι έχει καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα ασφάλειας και επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έκανε βήματα πίσω στον τομέα της ασφάλειας ειδικά μετά την ένταση του Δεκεμβρίου του 2008. Ο κ. Ρόβλιας επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια αστυνομία σε κακή κατάσταση που έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η πρόληψη του εγκλήματος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Θανάσης Κοκκαλάκης, ζήτησε πίστωση χρόνου, προκειμένου «να μειώσουμε την εγκληματικότητα» ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των εγκλημάτων και ότι το αίσθημα ανασφάλειας επιδεινώνεται λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Αμφιλεγόμενες αναλήψεις ευθύνης για τη βόμβα στα Πατήσια

Τηλεφώνημα φέρεται να δέχτηκε η εφημερίδα Καθημερινή σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη για την βόμβα που προκάλεσε το θάνατο του 15χρονου εφήβου, αναλαμβάνει η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Αντάρτικη Ομάδα Λάμπρος Φούντας». Ο άγνωστος φέρεται να δήλωσε ότι δεν επιθυμούσαν να σκοτώσουν με το χτύπημα, καθώς και ότι στο μέλλον θα αποτελούν στόχο της ομάδας μοναχά οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η κλήση πάντως κρίνεται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αναξιόπιστη και αποπροσανατολιστική, όπως μεταδίδουν ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Παράλληλα, με προκήρυξή της που έστειλε στη zougla.gr, και η οργάνωση «Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο» αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη της βόμβας στα Πατήσια.

Η προκήρυξη αναφέρει αναλυτικά:

«Το κίνημά μας έπιασε τον δειλό μαρξισμό και από εκεί εξήγαγε την έννοια του σοσιαλισμού. Κράτησε επίσης τον εθνικισμό της εξίσου δειλής μεσαίας τάξης. Από τα δύο αυτά στοιχεία προέκυψε ο τρόπος ζωής μας, τόσο καθαρός όσο ένα κρύσταλλο, η σύνθεση.”

Στην Ελλάδα του 2010 κινδυνεύουμε να γίνουμε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα. Όλες οι προβλέψεις μιλάνε για κατακόρυφη αύξηση των αλλοδαπών την επόμενη πενταετία. Αλλοδαποί οι οποιοι θα καλύψουν θέσεις εργασίας που οι σύγχρονοι και βολεμένοι “έλληνες” δε θέλουν ούτε να σκέφτονται. Τα σύνορά μας ορθάνοιχτα από παντού και κυρίως από την ανατολική πλευρά των καλών μας γειτόνων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανύπαρκτες όπως και οι προτάσεις τους πάνω στο μεταναστευτικό. Χρειάζεται βλέπετε πολλά κότσια και αποφασιστικότητα για να λειτουργήσει κάτι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό στη γείτονα Ιταλία. Όσο για την εκπροσώπηση του “πατριωτικού χώρου” στη βουλή δε θα ξοδέψουμε καθόλου χώρο σ’αυτό μας το κείμενο.

Αναπολούμε τις εποχές, όχι και τόσο παλιά, που μπορούσαμε να κυκλοφορούμε χαλαροί στις γειτονιές μας τα βράδυα χωρίς να κοιτάμε πίσω απ΄την πλατη μας καθε λεπτό. Όσοι αλλοδαποί δε μπορέσουν να βρούνε δουλειά είναι λογικό να μεταπηδήσουν στην παρανομία ή να παραμένουν εξαθλιωμένοι στους δρόμους ή στιβαγμένοι σε σπίτια σαν σκουπίδια. Αυτή την κατάσταση δεν είμαστε διαθετιμένοι να την ανεχόμαστε για πάντα. Ούτε στα Πατήσια ούτε πουθενά έξω οι αλλοδαποί από κάθε γειτονιά. Και για το δικό μας και το δικό τους καλό.

Από δω και πέρα κανένα τζαμί και καμιά μάζωξη τους να μην μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Και βέβαια δε μπορούμε να περιμένουμε από κανένα κράτος να πράξει τα αυτονόητα γιατί δεν είναι αυτή η απαρχαιωμένη αποστολή του. Εμείς προτάσσουμε αντιεξουσιαστικές κοινωνίες φυλετικού χαρακτήρα και από δω και πέρα προς αυτή την κατεύθυνση θα κινούμαστε.

Εμπρός για ένα νέο και μαζικό Επαναστατικό Μέτωπο!
Αλληλεγγύη στους φυλακισμένους αγωνιστές της Combat 18!

Υ.Γ.1: Δε θα μιλήσουμε για παράπλευρη απώλια αλλά ούτε και θα ζητήσουμε τη συγχώρεση κανενός καθός είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο πεθαίνουν ακόμη και μικρά παιδιά.

Υ.Γ.2: “Λυπούμαστε” όμως ειλικρινά για ένα άλλο πρόσφατο γεγονός. Για την “έξωση” που έγινε πρόσφατα στα γραφεία της Προδοτικής Οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τα συλληπητήριά μας “σύντροφοι”.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εξετάζουν με επιφύλαξη τις 2 αναλήψεις ευθύνης και δίνουν λίγες πιθανότητες να πρόκειται για τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης. Ειδικά για το τηλεφώνημα υπογραμμίζουν ότι δεν συνηθίζεται ανάληψη ευθύνης με τηλεφώνημα, αλλά δεν αποκλείουν τίποτα, κρατώντας στάση αναμονής για να δουν αν θα υπάρξει και αποστολή προκήρυξης.

Διαβάστε επίσης: Και 2η οφθαλμολογική επέμβαση για την 11χρονη Αφγανή