Αγρότες σχεδόν από όλη τη χώρα, από τη Βόρεια, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, πραγματοποιούν σήμερα Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τον χώρο της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica.

Ads

Οι αγρότες θεωρούν πως τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν, αν και όπως είπαν, κατανοούν το γεγονός ότι οι εξαγγελίες των μέτρων αφορούν κυρίως τη βαριά πληγείσα στο πρόσφατο παρελθόν Θεσσαλία.

Ανέφεραν ωστόσο πως χρειάζονται κι εκείνοι περισσότερη ενίσχυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τα εκατοντάδες τρακτέρ παραμένουν στο νότιο τόξο της ΔΕΘ, δηλώνοντας την πρόθεση των αγροτών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ads

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επεσήμανε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσέθεσε: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ακόμη ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και ανέφερε ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, υπογράμμισε ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο.

Υπενθυμίζεται πως απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, προσθέτοντας πως η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Οι αγρότες καλούν σε παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια, την ερχόμενη Τρίτη, με ένα και μοναδικό αίτημα, όπως λένε, την επιβίωσή τους.

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)