Σε «γόρδιο δεσμό» τείνει εξελιχθεί για το Μέγαρο Μαξίμου το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, από τη στιγμή μάλιστα που η «Δεξιά» της ΝΔ δείχνει -με επίκεντρο το εν λόγω ζήτημα αλλά και τα ελληνοτουρκικά- να επιχειρεί ξεκαθάρισμα αναφορικά με την επιχειρούμενη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος προς το Κέντρο.

Ads

Τα «μηνύματα» άλλωστε τόσο εκ μέρους τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Μάκη Βορίδη μόνο τυχαία δεν ήταν, ούτε και η χρονική συγκυρία κατά την οποία εστάλησαν. Μάλιστα φαίνεται πως πέτυχε έναν από τους σκοπούς της που ήταν να «ξεμπλοκάρει» και άλλους διαφωνούντες από το γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς μόλις χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, εξέφρασε δημοσίως μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης την αντίθεσή του με την κυοφορούμενη ρύθμιση.

Πληροφορίες δε αναφέρουν πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για το Μέγαρο Μαξίμου, με τον αριθμό των διαφωνούντων κυβερνητικών βουλευτών να φτάνει ακόμη και τους 40, θέτοντας εκ των πραγμάτων εκτός συζήτησης ακόμη την σκέψη για επιβολή κομματικής πειθαρχίας.

Με αυτό τον τρόπο όμως τίθεται εν αμφιβόλω η υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Κι αυτό γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η νεότευκτη κοινοβουλευτική ομάδα των 11 αποχωρήσαντων στελεχών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να θέτουν ως προαπαιτούμενο για να υπεψηφίσουν το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ads

Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως βρεθεί να εξαρτάται από τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, κάτι που μάλλον δεν θα τον ενθουσίαζε ως ιδέα.

Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, ίσως δούμε το επίμαχο νομοσχέδιο να «μπαίνει στο συρτάρι» μέχρι να «ωριμάσουν οι συνθήκες»…

Τριβές ανάμεσα σε ομοϊδεάτες

Την ίδια στιγμή πάντως, επίθεση στους διαφωνούντες της Ν.Δ. έκανε η Ελληνική Λύση, μολονότι θεωρητικά έχουν τις ίδιες θέσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την επίσκεψη Ερντογάν. «Όταν διαφωνείς, παραιτείσαι και δεν παραμένεις στηρίζοντας μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνείς» υποστήριξε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως Αντώνης Σαμαράς, Μάκης Βορίδης και λοιποί διαφωνούν εκ του ασφαλούς, καθώς τα προοδευτικά κόμματα αναμένεται να ψηφίσουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η επίθεση φανερώνει την αγωνία του Κυριάκου Βελόπουλου μήπως οι διαφωνούντες της Ν.Δ. καταφέρουν να ενσωματώσουν το ακροδεξιό ακροατήριο, στο οποίο απευθύνεται και ο ίδιος, υλοποιώντας την τακτική «θα είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας».

Άλλος για Βρυξέλλες;

Πληθαίνουν όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τα σενάρια για τις υποψηφιότητες, ιδιαίτερα από τα μεγάλα κόμματα.

Το πιο ενδιαφέρον μας έρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στην «αποδυνάμωση» του ενδεχόμενου να είναι ο Νίκος Παπανδρέου εκ νέου υποψήφιος. Κάτι τέτοιο όμως δεν σημαίνει πως η οικογένεια Παπανδρέου θα μείνει χωρίς εκπρόσωπο στα ευρωκοινοβολευτικά έδρανα, καθώς το δρομολόγιο Αθήνα-Βρυξέλλες ακούγεται πως θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε διατηρεί τις διεθνείς επαφές του από την εποχή που ήταν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ δεν αποκλείεται να προσβλέπει στην ανάληψη κορυφαίου θεσμικού ρόλου στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών. Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Παπανδρέου μάλλον θα βόλευε και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς θα ενίσχυε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σε μια κρίσιμη για τον ίδιο και το κόμμα του εκλογική μάχη. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που σε εγχώριο επίπεδο η «μετακόμιση» του πρώην πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες θα άφηνε «καθαρό» εσωκομματικό πεδίο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

 

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στη ΝΔ φαίνεται πως επιμένουν στις μεταγραφές από την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο εξετάζεται το όνομα και της Εύης Χριστοφιλοπούλου για το ευρωψηφοδέλτιο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του Νικόλαου Φαραντούρη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να οριστεί σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, σενάρια εμπλέκουν και το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου ανάμεσα στις υποψηφιότητες στις επικείμενες ευρωεκλογές, υπό την «σκέπη» του νέου πολιτικού φορέα που λέγεται πως θα δημιουργήσουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, προς επίρρωση των σεναρίων ήρθε το γεγονός πως η πρώην υπουργός Εργασίας δεν ανέλαβε καμιά επιτελική θέση στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που συγκροτήθηκε. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο «μετακόμισης» της Έφης Αχτσιόγλου στο Ευρωκοινοβούλιο, την βουλευτική της έδρα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών αναμένεται να καταλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επίσης βρίσκεται ανοιχτά «απέναντι» στον Στέφανο Κασσελάκη, μολονότι δεν έχει αποχωρήσει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Τα καλά λόγια Ανδρουλάκη για τον Χαρίτση

Εξαιρετική άποψη μαθαίνουμε πως ενυπάρχει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να έχει εκφραστεί με πολύ καλά λόγια για την μετριοπάθεια και την έλλειψη τοξικότητας που διέπει την πολιτική παρουσία του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα. Τώρα κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να σηματοδοτεί κάτι περισσότερο σε επίπεδο πολιτικής συνεννόησης μένει να αποδειχθεί…

Χάθηκε η εθνική υπερηφάνεια

Kυβερνητικά στελέχη και κεντρικά ΜΜΕ επιχειρούν να καλλιεργήσουν ένα αφήγημα περί «εθνικής υπερηφάνειας» επειδή ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών και προκάλεσε στην ενόχληση του Βρετανού ομολόγου του. Η «εθνική υπερηφάνεια» κάνει βόλτες και στο Twitter υπουργών αλλά απουσιάζει από τα πεδία της πραγματικότητας. Πού είναι «εθνική υπερηφάνεια» στον τομέα της Υγείας, που οι νοσοκομειακοί προχωρούν σε κινητοποιήσεις ή νοσοκομεία προχωρούν στην αναστολή τακτικών χειρουργείων; Πού είναι η εθνική υπερηφάνεια όταν προσεχώς οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση μόνο στα Επείγοντα των νοσοκομείων; Που είναι η «εθνική υπερηφάνεια» στο σκέλος της υπεράσπισης των οικονομικά αδυνάμων, όταν για παράδειγμα ο 82χρονος στη Χαλκιδική πετάχτηκε έξω από το σπίτι του;

Βόλτα στην ακρίβεια

Είναι εντυπωσιακό το πόσο συχνά επισκέπτονται πλέον κυβερνητικά στελέχη σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό το οικονομικό επιτελείο έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η ακρίβεια δεν υπάρχει. Και όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά οι τιμές πέφτουν. Ο λογαριασμός βέβαια άλλα λέει, αλλά η κυβέρνηση επιμένει οτι η ακρίβεια είναι στο μυαλό μας.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο. Ενώ στην ουσία επιβάλλει ένα κεφαλικό φόρο στο επάγγελμα και όχι στο εισόδημα, επιμένει να προσπαθεί να πείσει πάνω από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες οτι τελικά θα είναι και κερδισμένοι. Η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, που είναι η μισή προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης προφανώς και δεν αρκεί να πείσει τους επαγγελματίες ότι δεν θα πληρώσουν και νέο χαράτσι.

Χωροταξικά

Μια παρασκηνιακή μάχη δίνεται στους διαδρόμους της βουλής καθώς οι 9 (!) πλέον κοινοβουλευτικές ομάδες πρέπει να βρουν τον χώρο τους. Και αν για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία συζήτηση, στα έδρανα της αριστεράς γίνεται πραγματικός διαγκωνισμός. Ηδη όσοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τη θέση τους στα έδρανα. Ενδιαφέρον έχει όμως ότι από την αναταραχή επιχείρησε να ευνοηθεί και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Για την ακρίβεια, την προηγούμενη εβδομάδα, «εκμεταλλευόμενη» τα άδεια έδρανα κάθισε σε πιο μπροστινές θέσεις από αυτές που έχουν οριστεί για την κοινοβουλευτική της ομάδα. Πλησίασε έτσι πολύ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είδαν με καλό μάτι τις «επεκτατικές» διαθέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Έτσι θα παραμείνουν σε επιφυλακή, περιφρουρώντας τα έδρανα τους μην βρεθούν προ εκπλήξεως.