Μια μεγάλη -δυσάρεστη ομολογουμένως- έκπληξη επεφύλασσε για την Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Στέφανο Κασσελάκη «κατακεραυνώνοντας» παράλληλα όσους από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τον αμφισβητούν.

Ads

«Πιστεύω ότι είναι φρέσκος αέρας για το πολιτικό σύστημα. Το ότι τον κυνηγάνε τόσο τα social media δεν ξέρω αν φταίει εκείνος. Αφού είναι και από την Αμερική, το παίζει το παιχνίδι. Δεν του βγήκε, αλλά ο κατασπαραγμός που του γίνεται είναι too much» είπε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δείτε αυτούς που τον κυνηγούν, δείτε τις φάτσες των ανθρώπων που δεν τον θέλουνε και αν αυτοί τραβάνε ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Αν ο Τσιπρας τον προώθησε, ίσως το προέβλεψε».

Η παραπάνω δήλωση έρχεται πάντως σε μια συγκυρία κατά την οποία διεξάγεται έντονη συζήτηση για το κατά πόσο θα είναι και πάλι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Μέχρι πρότινος η υποψηφιότητά του θεωρείτο στη Χαριλάου Τρικούπη μάλλον δεδομένη. Σήμερα όμως κανείς δεν παίρνει όρκο…

Ads

Ζόρια για τη Ζωή

Δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την δεύτερη απώλεια βουλευτή από την Πλεύση Ελευθερίας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως το τελεσίγραφο των 48 ωρών προς τους αποχωρήσαντες για να παραδώσουν τις έδρες τους είναι δείγμα έντονου εκνευρισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως τόσο η Αρετή Παπαΐωάννου όσο και ο Μιχάλης Χουρδάκης περιλαμβάνονταν στο «εκλεκτούς» της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά το περίφημο «μαγείρεμα» των λιστών σε συγκεκριμένες περιφέρειες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Το πρόβλημα που υπάρχει πάντως είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς αν η Πλεύση Ελευθερίας χάσει έναν ακόμη βουλευτή, θα μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα (απαιτείται ελάχιστον αριθμός έξι βουλευτών) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα προνόμια της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως πολιτικός αρχηγός.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς του ΜέΡΑ25

Στον αντίποδα, αισιοδοξία επικρατεί στο ΜέΡΑ25 παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός Βουλής. Ήδη έχει μπει σε ρυθμούς συνεδρίου, με την 1η ανοικτή προσυνεδριακή εκδήλωση να πραγματοποιείται την περασμένη Τρίτη στον κινηματογράφο Τριανόν με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν μας αρέσει να παραιτούμαστε. Γιατί αγωνιζόμαστε για την ενότητα της Αριστεράς. Για ένα πλατύ λαϊκό κίνημα που δεν θα το καπελώνει η αριστερά αλλά θα το υποστηρίζει. Θα κάνουμε αυτόν τον αγώνα για όσο χρειάζεται, για μήνες, χρόνια, δεκαετία. Και θα το κάνουμε γιατί αυτός ο αγώνας μας αρέσει!» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως και να έχει πάντως το πράγμα, στο ΜέΡΑ25 έχουν ανοιχτές τις κεραίες για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν πως μπορεί να πυροδοτήσουν ευρύτερες πολιτικές εξελιξεις.

Παρών και στις δύο εκδηλώσεις

Την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός, τελικά, θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις και για τη Μαριέττα Γιαννάκου και για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο Παύλος Μαρινάκης μάλιστα έχει κατηγορήσει την ιστορική εφημερίδα «Εστία» για «διάδοση fake news» και «ανακριβές ρεπορτάζ» επειδή έγραψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στην εκδήλωση στη μνήμη της υπουργού για να παραβρεθεί στην εκδήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου προς τιμήν του Κώστα Σημίτη.

Οι πιο πονηροί, ωστόσο εντός της Ν.Δ, υποστηρίζουν ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προσανατολιζόταν να παρευρεθεί μόνο στην εκδήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου. Τελικά, όμως για λόγους εντυπώσεων, «κράτησε μία πιο ισορροπημένη στάση για να μην ερεθίσει όσους γαλάζιους απεχθάνονται τα εκσυγχρονιστικά γαλόνια», όπως λέγεται.

Είσαι Αριστερός;

Τα αριστερά του φρονήματα κλήθηκε να αποδείξει ο Στέφανος Κασσελάκης στον απόηχο δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι πολλοί πολίτες τον τοποθετούν στο Κέντρο ή την Κεντροδεξιά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε στο Twitter τη συνάντηση και τον διάλογό του, με μια πολίτη στον Ευαγγελισμό. «Να σου κάνω μια ερώτηση, μη με παρεξηγήσεις. Είσαι Αριστερός;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά «ναι» και η κυρία τον ρωτά ξανά, «είσαι;», με τον Στέφανο Κασσελάκη να επαναλαμβάνει, «ναι».

«Να κοιτάξεις το φτωχό λαό», του λέει και ο κύριος Κασσελάκης, ακούγεται να της λέει «από δίπλα σας, κάθε βήμα. Η πολιτική φιλοσοφία τους, είναι από πάνω προς τα κάτω και να σε έχουν εξαρτημένη και σου λένε και πάρε ένα pass και να είσαι ευχαριστημένη”.

 

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Περασμένα μεγαλεία

Τις ανέμελες εποχές που από το twitter «κατακεραύνωνε» τους πολιτικούς της εχθρούς χωρίς να της ασκεί κανείς κριτική και χωρίς κανείς να της ζητά τα ρέστα, αναπολεί η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Αυτοί που παρακολουθούν στενά το ρεπορτάζ του υπουργείου, λένε ότι η πολυδιαφημισμένη και ιδιαίτερα ευνοημένη από το πρωθυπουργικό επιτελείο, νέα αναπληρωτής υπουργός Υγείας τα έχει βρει μπαστούνια με τα νέα της καθήκοντα. Οι σχέσεις της με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι οριακές και συχνά θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Αλλά και στο «δια ταύτα», τα πράγματα δεν της πάνε καλύτερα. Ο τρόπος που επιχειρεί να λειτουργήσει τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους γιατρούς, οι οποίοι μιλούν για επικίνδυνους χειρισμούς. Ενδεικτικό οτι τα τηλέφωνα στο Μαξίμου χτυπούν όλο και συχνότερα για να μεταφερθούν παράπονα σχετικά με την αναπληρωτή υπουργό.

Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται… Υγεία

Ούτε βέβαια ο υπουργός περνάει τις καλύτερες ώρες του στο υπουργείο Υγείας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με κάθε ευκαιρία διαρρέει ότι παρέλαβε χάος και χρειάζεται πολύ δουλειά για να ισορροπήσει η κατάσταση. Ωστόσο, οι γιατροί στα νοσοκομεία απαντούν ότι το ΕΣΥ δεν είναι ΜΑΤ και η υγεία δεν διορθώνεται με διαταγές από τους ανώτερους. Φάνηκε στο Βενιζέλειο που ο υπουργός νόμιζε ότι με εντολή του θα επανέλθει το νοσοκομείο στην κανονικότητα. Πλέον είναι δεδομένο ότι κάθε μέρα ένα νοσοκομείο «σκάει» και ο υπουργός δεν ξέρει τι να κάνει. Δεν υπάρχουν και καταληψίες στα νοσοκομεία να τους στείλει τα ΜΑΤ να αλλάξει λίγο την ατζέντα.

 

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ανησυχίες του ΥπΕξ

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχει δείξει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων δημοσιογράφων που έχουν ταξιδέψει στο Ισραήλ για να καλύψουν τον πόλεμο. Καλά πληροφορημένες πηγές ενημέρωσαν την στήλη ότι τα περισσότερα ΜΜΕ έστειλαν του δημοσιογράφους τους, όχι μόνο απροετοίμαστους, χωρίς κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και χωρίς κανείς να τους ενημερώσει για το πώς πρέπει να κινούνται σε έναν πόλεμο. Το Υπ Εξ φρόντισε να προμηθεύσει τα απαιτούμενα στους δημοσιογράφους, ενώ είναι σε επαφή με όσους βρίσκονται στο μέτωπο προκειμένου να τους ενημερώνει για τους κινδύνους στην περιοχή. Για κάποιους φαίνεται πως οι συνάδελφοι είναι αναλώσιμα υλικά.

 

Εκτός γραμμής ο ΣΚΑΪ;

Και μια και μιλάμε για τα ΜΜΕ, πολλοί είναι αυτοί που έχουν διακρίνει ότι υπάρχει μια μικρή αλλαγή γραμμής στα Μέσα της οικογένειας Αλαφούζου. Εξηγούμαστε, η «Καθημερινή» έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό σε πολλά θέματα ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση. Είναι άλλωστε από τις εφημερίδες που προχώρησαν σε σημαντικές αποκαλύψεις για το θεμα των υποκλοπών, ενώ έκαναν αίσθηση τα ρεπορτάζ της σχετικά με τα Τέμπη, τις φωτιές και τις πλημμύρες. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι και ο τηλεοπτικός και ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου αφήνει τη λογική του 100-0 υπέρ της κυβέρνησης. Προφανώς και δεν έγινε αντιπολιτευτικό (ή έστω αντικειμενικό) «μαγαζί» ο ΣΚΑΪ, αλλά η επιθετικότητα του ορισμένων δημοσιογράφων, σε κάποια θέματα ειδικά της καθημερινότητα όπως η ακρίβεια, έχει κάνει αίσθηση. Τόσο μάλιστα που το Μαξίμου δεν χάνει ευκαιρία να στείλει μήνυμα με την ενόχληση του. Στην Καθημερινή βέβαια είναι σαφές ότι το μήνυμα του Μαξίμου, δεν έχει παραληφθεί. Θα φανεί αν θα το παραλάβουν στον ΣΚΑΪ.

Στην αντεπίθεση

Να μείνουμε λίγο ακόμα στα δημοσιογραφικά «μαγαζιά». Αυτό που σίγουρα έκανε αίσθηση είναι το γεγονός ότι και τα ΜΜΕ συμφερόντων Μαρινάκη συνεχίζουν να παίζουν ψηλά και αναλυτικά το θέμα των υποκλοπών. Αφορμή ήταν η διαβίβαση της δικογραφίας στον Άρειο Πάγο. Έτσι μετά τις σημαντικές ανακαλύψεις που είχε κάνει στο παρελθόν η εφημερίδα «Το Βήμα», φαίνεται πώς το ενδιαφέρον επιστρέφει και αναμένονται και νέες αποκαλύψεις. Ήδη τα Νέα επιβεβαίωσαν στην πραγματικότητα ότι ΕΥΠ και Predator είναι ένας μηχανισμός και συνεχίζουν. Φαίνεται πως το «Υποκλοπές τέλος» όπως είχε το Σεπτέμβριο του 2022 σε πρωτοσέλιδο τίτλος η εφημερίδα, δεν ισχύει.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πεινασμένοι υπουργοί

Παράπονα πάντως έχουν και οι υπουργοί της κυβέρνησης. Διαφορετικού είδους βέβαια, αλλά παράπονα. Πρώτα από όλα τα υπουργικά συμβούλια κοντεύουν να γίνουν ημερήσια, αφού πλέον ξεπερνούν κατα πολύ το συνηθισμένο δίωρο. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, άνθρωπος που παρακολουθούσε το υπουργικό από μέσα, μας ενημέρωσε ότι τεσσεράμισι ώρες συνεδρίαση και δεν προσφέρθηκε στους υπουργούς ούτε ένα σάντουιτς έτσι για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Με κάτι κουλουράκια τη βγάλανε και καφέ. Και όπως μας σχολίασαν χαρακτηριστικά, οι υπουργοί είναι άμαθοι στην πείνα.