Τη διάλυση του ΕΣΥ καταγγέλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που πραγματοποιεί από σήμερα Τετάρτη 29/11 48ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ads

Το μεσημέρι της Τετάρτης μέλη της ΟΕΝΓΕ πραγματοποίησαν μοτοπορεία διαμαρτυρίας, η οποία ξεκίνησε από το Αττικό Νοσοκομείο και πέρασε από όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (30/11) γιατροί και εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

«Ως εδώ» στους καθηλωμένους μισθούς εδώ και 15 χρόνια, στις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, στις καθυστερήσεις στις πληρωμές, στην επίκληση διαρκώς των «εκτάκτων αναγκών» για να μονιμοποιηθούν και να νομιμοποιηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στα λουκέτα σε τμήματα και κλινικές, στη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στην αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών, τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί προσθέτοντας ότι «βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας».

Πιο αναλυτικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

  • Διπλασιασμό μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών.
  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
  • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.
  • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Γιαννάκος: Δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι τον χειμώνα

«Δεν είναι αυτή η δημόσια υγεία που θέλουμε, γι’ αυτό θα είμαστε και κάθε μέρα στον δρόμο» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των υγειονομικών.

Ads

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λεφτά για προσλήψεις προσωπικού, αρνείται να δώσει λεφτά για κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των υγειονομικών στο σύστημα. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το σύστημα. Φέτος δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι τον χειμώνα. 300 υγειονομικοί φεύγουν κάθε μήνα από τα νοσοκομεία χωρίς να αναπληρώνονται. Δεν είναι ελκυστικό το ΕΣΥ πια. Οι υγειονομικοί προτιμούν να πάνε να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.

» Κι αυτό συμβαίνει λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, του εμπαιγμού της κυβέρνησης να μας εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους», ανέφερε και πρόσθεσε πως 20.000 συμβασιούχοι απασχολούνται στα νοσοκομεία, που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εάν απομακρυνθούν.

«Παρότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος έταξε την περίοδο της πανδημίας ότι θα τους μονιμοποιήσει, βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία. Και μάλιστα εδώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, παρότι γίνονται ανανεώσεις των συμβάσεων για έναν χρόνο, ο διοικητής αξιολογεί τους υπαλλήλους, τους κάνει τρίμηνη ανανέωση. Πολλοί δεν αντέχουν αυτήν την κατάσταση και αποχωρούν».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκανε ειδική αναφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και σημείωσε αναφορικά με την κατάρρευση του ΕΣΥ ότι «είμαστε οι πρώτοι σε θανάτους επειδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υπάρχει πλημμελής καθαριότητα με την ανοχή των διοικητών οι εργολάβοι νερώνουν τα υλικά, κλέβουν το δημόσιο, προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και εγκαθίστανται συνεχώς στα νοσοκομεία, όπως εδώ στο ΑΧΕΠΑ, που όλες οι υπηρεσίες στήριξης δίνονται σταδιακά στους εργολάβους.

» Έχουμε ράντζα, νοσηλείες ασθενών στη διασπορά. Έρχονται ασθενείς και για να μην βγάλουμε ράντζα στις παθολογικές – πνευμονολογικές κλινικές, νοσηλεύουμε τα περιστατικά σε επεμβατικές ειδικότητες με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ήττα για το υγειονομικό προσωπικό να σώζει έναν ασθενή από πρωτογενή αιτία και να τον χάνει μετά από νοσοκομειακή λοίμωξη».

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε επίσης ότι πλέον οι υγειονομικοί δουλεύουν με 100 κλίνες ΜΕΘ λιγότερες, ενώ το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές και για να αυξηθούν δουλεύουν κάποιες εκ περιτροπής.

«Στο ΑΧΕΠΑ από τις 10 δούλευαν οι 4 χειρουργικές αίθουσες και τώρα είναι πέντε. Τώρα ξεκαθαρίζουν τη λίστα και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν για το χειρουργείο από το 2018 που δεν ξέρουμε αν ζουν ή αν πέθαναν ή αν χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Και θα πρέπει να αναδείξουμε ταυτόχρονα και το ανάλγητο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα ότι υπάρχουν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Σήμερα είναι γεμάτες και αν υπάρξει περιστατικό στην Κομοτηνή θα πρέπει να διακομιστεί στην Αθήνα», ανέφερε. Και πρόσθεσε πως τα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, γιατί δεν έχουν γιατρούς» σημείωσε ο ίδιος.

https://www.youtube.com/watch?v=8WKcZUWHBQA&ab_channel=Voriagr