Αποφασισμένος να παραιτηθεί για λόγους συνειδησιακούς είναι ο υπουργός Επικρατείας της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα πειθαρχίας υπουργών και βουλευτών της ΝΔ στο νομοσχέδιο που -κατά πληροφορίες- προωθεί η κυβέρνηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ads

Οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Ιούλιο, με τον πρωθυπουργό να εκτιμά ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα ορίζει στο βασικό του άρθρο πως γάμος νοείται ανάμεσα σε άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που απορρέουν από τη βασική σχέση, θα ισχύουν σιωπηρά για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο με τη διεύρυνσή του ορισμού του γάμου.

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» με τίτλο «Στα δύο η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε την αντίθεσή του τόσο με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και με την τεκνοθεσία.

Ads

«Αυτή τη στιγμή, για τη ρύθμιση των νομικών σχέσεων μεταξύ των συμβιούντων, συντρόφων, συζύγων, οτιδήποτε, υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης. Το οποίο εξομοιώνει πλήρως τη νομική σχέση με τις νομικές συνέπειες του γάμου. Να σας πω μισή κουβέντα για το αμφιλεγόμενο θέμα της ισότητας. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -όχι ο Βορίδης- έκρινε το ζήτημα της ισότητας και δεν υφίσταται παραβίαση της αρχής της ισότητας σε περίπτωση που υπάρχει κράτος που δεν έχει αναγνωρίσει τον γάμο. Εναπόκειται στο κράτος και στην εσωτερική του έννομη τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει» είπε, από τον τηλεοπτικό αέρα του Open.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και στους υπουργούς της ΝΔ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω».

 

Εκτίμηση, πάντως, του υπουργού Επικρατείας είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ και εκτίμησή του είναι ότι δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα πειθαρχίας και στους υπουργούς, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές και υπουργοί που διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.