Αντιφατικές αναφορές βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος κατέθετε τρεις μέρες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ads

Όπως προκύπτει από έγγραφα της δικογραφίας που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ ο Ν. Μανιαδάκης δηλώνει ότι η συνεργασία του με την Novartis σταμάτησε το 2012 και από εκεί και έπειτα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ, πλην μιας μελέτης, ωστόσο, στις 25/8/2014 αναφέρεται σε λίστα της Novartis με τα χρηματοδοτούμενα projects.

Επίσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τρεις μήνες αργότερα εμφανίζεται να συνοδεύει επισήμως τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη σε επίσημο ταξίδι στην Κίνα. Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης δαπανών από το υπουργείο (26.11.2014), στην ίδια αποστολή συμμετέχει και ο τότε γενικός γραμματέας και νυν υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Το στοιχείο αυτό ανέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, κάνοντας λόγο για «συμπτώσεις των χρόνων και των ρόλων». Η ίδια κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο που κατασχέθηκε από τις αρχές στα γραφεία της Novartis με τίτλο «Minutes of internal Max Alignment Meeting 25/8/2014» και αναφέρεται, όπως είπε, σε ένα ογκολογικό project με καταχώριση: «ONCO project with Maniadakis, decide next steps».

Ads

image

Ο Ν. Μανιαδάκης, απαντώντας, φέρεται να υποστήριξε ότι «οι εταιρείες πολλές φορές έχουν πίνακες που έχουν τους προϋπολογισμούς τους, πού θα δώσουν τα λεφτά τους του χρόνου. Εγώ ογκολογικό project εκείνη την εποχή με την εταιρεία δεν έχω».

Ρωτήθηκε επίσης πώς γίνεται να έχει σταματήσει τη συνεργασία το 2012 και αυτά να αφορούν το 2014. Απάντησε ως εξής: «Μπορεί να… Οχι, μπορεί να με μπατζετάρανε για του χρόνου».

Διαβάστε επίσης:

Στη διάθεση της εφημερίδας υπάρχει και άλλο έγγραφο της δικογραφίας από τους τους υπολογιστές της φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο εμφανίζει καλεσμένο τον – μετέχοντα στο ταξίδι του 2014 – Β. Κοντοζαμάνη το 2009, πάλι επί κυβέρνησης ΝΔ, με την ιδιότητα του προέδρου του ΕΟΦ που κατείχε τότε, σε «πολύ κλειστό πάνελ» της Novartis, μετά από προσωπική πρόσκληση από τον τότε αντιπρόεδρό της και κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, Κωνσταντίνο Φρουζή.

image

Οπως αναφέρει η πρόσκληση, μεταξύ άλλων η προτεινόμενη ατζέντα περιλαμβάνει και τα θέματα: «Ποια είναι τα πλάνα σας σαν ΕΟΦ που μπορείτε να “μοιραστείτε” μαζί μας και πώς είναι η συνεργασία μας (ΕΟΦ-Novartis) μέχρι σήμερα και πώς θα θέλατε να εξελιχθεί».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν τον σημερινό υφυπουργό «παλιό γνώριμο». Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης διετέλεσε επί κυβέρνησης Καραμανλή αντιπρόεδρος του ΕΟΦ (2004-2008) και πρόεδρος του ΕΟΦ (2008-2009), επί κυβέρνησης Σαμαρά διοικητής της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (2012-2014) και το 2014 διορίστηκε γ.γ. του υπουργείου Υγείας. Στη συνέχεια ανέλαβε ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα υγείας την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση, ενώ από το καλοκαίρι είναι υφυπουργός Υγείας.