Μετά τον Φρουζή και ο Νίκος Μανιαδάκης θα κάνει χρήση των αλλαγών της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα για όσους ενέχονται σε υποθέσεις «ξεπλύματος» προκειμένου να αποδεσμεύει τραπεζικούς του λογαριασμούς. 

Ads

Καταθέτοντας στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής το πρωί της Πέμπτης δέχθηκε ερώτηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη: «Λόγω της εμπλοκής σας έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί σας. Ζητήσατε και εσείς αποδέσμευση;», με τον Μανιαδάκη να απαντά ότι έχει ζητήσει την αποδέσμευση ποσών ύψους 300.000 ευρώ. Η βουλευτής επανήλθε ρωτώντας: «Στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης είπατε ότι όποιος καταθέσει εναντίον μου θα τον σκοτώσω;» με τον μάρτυρα να απαντά ότι «η απάντηση οφείλεται στον εκνευρισμό μου γιατί με βιντεοσκοπούσαν χωρίς να το γνωρίζω», απάντηση που προκάλεσε ερωτηματικά αφού αν δεν γνώριζε δεν υπήρχε λόγος εκνευρισμού.

Τελικά μετά από ένα τριήμερο εξέτασης με επίμονες ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – και πλήθος αντιφάσεων – ο Νίκος Μανιαδάκης παραδέχτηκε πως «οι εισαγγελείς ό,τι έκαναν στη διάρκεια των καταθέσεών του, το έκαναν στην προσπάθειά τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο Νovartis», καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό περί «σκευωρίας». «Στο πλαίσιο της δουλειάς τους ενήργησαν οι άνθρωποι», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιαδάκης.

  • Γ. Ραγκούσης: Κύριε Μανιαδάκη, οι πιέσεις που λέτε ότι σας άσκησαν οι εισαγγελείς θεωρείτε ότι το έκαναν στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους, που την αναγνωρίσατε κάποια στιγμή, να αποκαλυφθεί η αλήθεια για ένα σκάνδαλο, όπως εσείς το ονομάσετε, ναι ή όχι;
  • Μανιαδάκης: Ναι. Πιστεύω ότι οι εισαγγελείς σε έναν μεγάλο βαθμό προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους με ζήλο, προσπάθησαν να βρουν την αλήθεια, προσπάθησαν να διερευνήσουν…
  • Γ. Ραγκούσης: Άρα, δεν είναι ούτε ψεύτες, ούτε εκβιαστές, ούτε διεφθαρμένοι. Εγώ νόμιζα ότι θα δώσετε εύκολα την απάντηση, κύριε Μανιαδάκη. Για εσάς, δηλαδή.
  • Μανιαδάκης: Αυτή είναι η δική σας εκτίμηση. Εμένα με ρωτήσατε κάτι συγκεκριμένο και το απάντησα. Θεωρώ σε μεγάλο βαθμό ότι τους έδιναν στοιχεία, είχαν μαρτυρίες και τις διερευνούσαν οι άνθρωποι. Τις προηγούμενες δυόμισι μέρες μοιράστηκα μαζί σας όσο πιο…
  • Γ. Ραγκούσης: Ευχαριστώ, κύριε Μανιαδάκη. Δεν θέλω τίποτα άλλο να ρωτήσω.

Αποκάλυψε ακόμη ότι συνεργάστηκε στενά με Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη όταν ήταν υπουργοί Υγείας και για το λόγο αυτό είχε συχνές συναντήσεις με τον τότε σύμβουλο και νυν εισηγητή της πλειοψηφίας στην προανακριτική Αθανάσιο Πλεύρη. Σύμφωνα με το μάρτυρα οι συναντήσεις αυτές γίνονταν για να παρθούν αποφάσεις σχετικές με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Ads

Αίσθηση, λόγω και της επικαιρότητας με τα fake πτυχία του Αντ. Διαματάρη, πως ουδέποτε ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη, όπως ισχυριζόταν τόσα χρόνια. Επιπλέον, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής το γεγονός ότι όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναφέρει σε ισχύ τις καταθέσεις που έδωσε ως προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα «Αναστασίου» ή αν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπαχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου κατηγορούμενου, εκείνος απάντησε «με αιφνιδιάζετε, δεν το έχω σκεφτεί, δεν το αποκλείω, επειδή είμαι κατηγορούμενος δε θέλω να απαντήσω». «Μήπως με αυτή την απάντηση στέλνει μήνυμα με αποδέκτες την πλειοψηφία της Βουλής και την κυβέρνηση;», σχολιάζουν με νόημα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. 

  • Μανιαδάκης: Θέλω να εκτιμήσετε το γεγονός ότι από σεβασμό προς την αλήθεια και προς την προσπάθεια που κάνετε αυτή τη στιγμή, άσχετα από την οπτική γωνία του καθενός, νομίζω ότι αυτές τις δυόμισι μέρες κοντά σας προσπάθησα να δείξω ότι προσπαθώ να προστατεύσω τα δικαιώματά μου…
  • Γ. Ραγκούσης: Κι εμείς το έχουμε δείξει αυτό, κύριε Μανιαδάκη, προς εσάς.
  • Μανιαδάκης: Δεν αμφιβάλλω.
  • Γ. Ραγκούσης: Αυτό θα έλειπε! Πείτε μου, σας παρακαλώ, θεωρείτε ότι ως προστατευόμενος μάρτυρας όσα έχετε καταθέσει είναι ψέματα;
  • Μανιαδάκης: Δεν ισχύουν.
  • Γ. Ραγκούσης: Άλλο το δεν ισχύουν και άλλο το αν είναι ψέματα.
  • Μανιαδάκης: Ξαναλέω…
  • Γ. Ραγκούσης: Πείτε αν εσείς θεωρείτε…
  • Μανιαδάκης: Παραμένω στην τοποθέτηση που έκανα στον Πρόεδρο την πρώτη μέρα.
  • Γ. Ραγκούσης: Κύριε Μανιαδάκη, εγώ ξέρετε τι καταλαβαίνω από τη στάση σας, τις καταθέσεις σας ως προστατευόμενου μάρτυρα; Και θα καταλήξω σε συγκεκριμένη ερώτηση. Ότι δεν θέλετε να πείτε ότι ήταν ψευδείς οι καταθέσεις εκείνες, θέλετε να τις κρατήσετε εν υπνώσει. Ουσιαστικά εγώ καταλαβαίνω ότι κάποιος πρέπει να παραλάβει κάποιο μήνυμα. Και ερωτώ συγκεκριμένα. Υπάρχει περίπτωση, κύριε Μανιαδάκη –και να το διατυπώσω για την ευκολία του χρόνου διαφορετικά, πιο ρητά-, αποκλείετε το ενδεχόμενο, δεσμεύεστε εδώ στην Επιτροπή δημοσίως για το ενδεχόμενο στο μέλλον να ισχυριστείτε ότι οι καταθέσεις σας ως προστατευόμενος μάρτυρας δεν είναι εκτός ισχύος, είναι εν ισχύι και είναι αληθινές; Αποκλείετε κάτι τέτοιο να το πείτε στο μέλλον; Δεσμεύεστε στην Επιτροπή; Αυτή είναι η ερώτησή μου.
  • Μανιαδάκης: Νομικά δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Δεν έχω την αρμοδιότητα εγώ. Όμως επιτρέψτε μου να σας πω κάτι, κύριε Ραγκούση, σε προσωπικό επίπεδο.
  • Γ. Ραγκούσης: Εμένα μου αρκεί αυτό, κύριε Μανιαδάκη.

«Συνήγορος» του Μανιαδάκη ο Πλεύρης…

Εντύπωση έκανε η παραδοχή του Μανιαδάκη για τη γνωριμία του με το μέλος της Προανακριτικής, βουλευτή ΝΔ Αθανάσιο Πλεύρη. Καθώς η στάση του βουλευτή έχει σχολιαστεί ειρωνικά από την Τετάρτη ότι συχνά υποκαθιστά τον μάρτυρα, αυτός ρωτήθηκε αν τον γνωρίζει και απάντησε: «Ναι, συνεργαστήκαμε στο Υπουργείο Υγείας, έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές». Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο που ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν Υπουργός Υγείας, ο Α. Πλεύρης ήταν «άμισθος σύμβουλός» του.

Μάλιστα, ο Πλεύρης παρενέβη και αργότερα προκαλώντας την αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση:

Ραγκούσης: Τελικά είπατε ψέματα ότι ήσασταν καθηγητής στην Οξφόρδη;
Ν. Μανιαδάκης: Ναι, αλλά ήταν η αρχή της συζήτησης. με αιφνιδιάσατε, τα έχασα. Και μετά το διόρθωσα. Όπως είπα με αιφνιδιάσατε.
Ραγκούσης: «Θέλω να ρωτήσω κ. Μανιαδάκη…» “Εκείνη την ώρα παρεμβαίνει και διακόπτει ο Πλεύρης, με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται στον Πρόεδρο και να αναφέρει: «Αν το ξανακάνει θα ζητήσω να αξιολογηθεί ποινικά»).

«Πιέστηκα για να τα πω»

Στη συνέχεια η Δώρα Αυγέρη τον ρωτά: «Είπατε ότι δεν συνεργαστήκατε με τον Ανδρέα Λοβέρδο όμως υπάρχει απόφαση – και την καταθέτουμε – ότι είχατε διοριστεί στην Επιτροπή που είχε αναλάβει τις συζητήσεις με την τρόικα επί υπουργίας Λοβέρδου. Τι απαντάτε;». Μετά από ολιγόλεπτη παύση ο Μανιαδάκης απαντά: «Ήμουν πρόταση του Σαλμά»!

Αυγέρη  «Ως Μανιαδάκης  – και όχι ως “Αναστασίου” που δεν θέλετε να απαντήσετε – καταθέσατε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι την περίοδο 2010-11 οριστήκατε επί υπουργίας Λοβέρδου μέλος 11μελούς επιτροπής εμπειρογνωμώνων. Επίσης τον Οκτώβριο 2010 οριστήκατε από τον Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Νικόλαο Πολύζο πρόεδρος της Εεπιτροπής εμπειρογνωμώνων. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη δική σας κατάθεση, τον Φεβρουάριο του 2011 οριστήκατε πάλι από τον κ. Πολύζο ως υπεύθυνος για την μηχανοργάνωση των νοσοκομείων».
Μανιαδάκης: «Πιέστηκα για να τα πω…».