Δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις έκανε ο Γιάννης Πρετεντέρης, σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ads

Από τη μια σχολίασε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ, την αναφορά του στην Ελλάδα του 2030, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ως επιβεβαίωση της στρατηγικής του για την επιδίωξη μιας τρίτης συνεχόμενης τετραετίας.

Από την άλλη, στάθηκε στην έκφραση «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» η οποία αποτελεί σαφή παραπομπή στην πρωθυπουργία Σημίτη.

Πράγματι, ο πρωθυπουργός έδειξε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ότι επενδύει πολιτικά στο κέντρο και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική του για την άλωση του μεσαίου χώρου. Γι’ αυτό, άλλωστε, και απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη καλώντας τον να συμφωνήσει μαζί του στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για «να σπάει το μονοπώλιο του δημόσιου πανεπιστημίου» όπως χαρακτηριστικά είπε. Τον συμβούλεψε μάλιστα να μην κάνει πίσω όπως ο Γιώργος Παπανδρέου στο παρελθόν.

Ads

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανταποκρίθηκε θέτοντας ως όρο την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και εγγυήσεις ότι δεν θα στηθεί ένα εμπόριο πτυχίων, αλλά η είδηση είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έκλεισε το δρόμο της συνεργασίας σε ένα ζήτημα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μετωπικά αντίθετος.

Κατά τα άλλα, ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε ξανά πόσο προσωπικά παίρνει τη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία χαρακτηρίζοντας ως προσωπικό του στοίχημα την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και ξεχνώντας τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοϊδη.

Έδειξε επίσης ότι παρά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ η εμπάθεια δεν τον εγκαταλείπει, αφού απευθύνθηκε ειρωνικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν ανακοίνωσε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα περάσουν από το υπερταμείο στον δημόσιο έλεγχο.