Το όργιο καταστολής οποίο επιδόθηκε η αστυνομία χθες το βράδυ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φανερώνει πλήθος στιγμιότυπων που κυκλοφορεί.

Ads

Αρχικά, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης σε συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που πραγματοποιούνταν στην Πανεπιστημιούπολη, στο πλαίσιο του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων, με 5.000 πολίτες σύμφωνα με πληροφορίες να βρίσκονται εκεί κι ενώ δεν υπήρχαν πολλοί τρόποι διαφυγής.

Διαβάστε επίσης:

Η συναυλία διακόπηκε, με το πλήθος κατά βάση να κατευθύνεται στην Καμάρα, πραγματοποιώντας αυθόρμητη πορεία. Λίγο αργότερα ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μάλιστα, επενέβη και η αύρα της ΕΛΑΣ, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη.

Ads

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και υπάρχουν αναφορές για λιποθυμίες φοιτητών, την ώρα που η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν έριξε χημικά στο χώρο της συναυλίας. Σε βάρος ενός 27χρονου που συνελήφθη, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση). Όσον αφορά άλλα δύο άτομα, που συνελήφθησαν σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για φοιτητές, ενώ διώκονται για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια.

Οι φοιτητές πάντως φαίνεται πως δεν κάνουν πίσω, καλώντας σε κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 19:00 το απόγευμα, σε Προπύλαια και Καμάρα αντίστοιχα.

Εικόνες από την πορεία μετά την επίθεση

Και η νέα επίθεση στην πορεία
   

Βίντεο από τα γεγονότα