Μετά την ένταση που υπήρξε το μεσημέρι της Παρασκευής στο ΑΠΘ, με την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές, με χημικά και ξύλο, η αστυνομία προχώρησε το βράδυ της ίδιας μέρας εκ νέου σε επίθεση με χημικά, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συναυλία, με χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Ads

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12 το βράδυ, ΜΑΤ εκτόξευσαν δακρυγόνα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων, με 5.000 πολίτες σύμφωνα με πληροφορίες να βρίσκονται εκεί κι ενώ δεν υπήρχαν πολλοί τρόποι διαφυγής.

Διαβάστε επίσης: ΕΛ.ΑΣ για τα γεγονότα στο ΑΠΘ: Δεν ρίξαμε χημικά στο χώρο της συναυλίας

Η αστυνομία ισχυρίζεται πως προηγήθηκε εκτόξευση πετρών σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη στη ΣΘΕ, ωστόσο φοιτητές καταγγέλλουν απρόκλητη επίθεση. Με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική, η συναυλία διακόπηκε και το πλήθος κατευθύνθηκε προς την Καμάρα, πραγματοποιώντας πορεία.

Ads

Λίγο αργότερα ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μάλιστα, επενέβη και η αύρα της ΕΛΑΣ, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ThessToday.gr πως άνθρωποι με κρίσεις πανικού και σε αμαξίδια δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ άλλοι σχεδόν έχασαν τις αισθήσεις τους. «Ακούγαμε γύρω μας τον ήχο από τις ρίψεις κρότου λάμψης, κλάματα παιδιών, συναγερμούς αυτοκινήτων και τον Θανάση να τραγουδάει σε ένα σκηνικό γεμάτο δακρυγόνα. Ζήσαμε αδιανόητα πράγματα. Βλέπαμε άλλα παιδιά να σκαρφαλώνουν να βγουν από τα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν».

Στο αυτόφωτο οι συλληφθέντες

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί ο 27χρονος που συνελήφθη για εμπλοκή στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, εντός κι εκτός του πανεπιστημιακού κάμπους της πόλης. Στο ίδιο δικαστήριο παραπέμφθηκαν και οι δύο συλληφθέντες (24 και 21 ετών) για την ένταση χθες το απόγευμα στο ΑΠΘ, κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Σε βάρος του 27χρονου, ο οποίος δεν φέρει φοιτητική ιδιότητα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση). Όσον αφορά στους άλλους δύο, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για φοιτητές, ενώ διώκονται για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια.

Εικόνες από την πορεία μετά την επίθεση

Και η νέα επίθεση στην πορεία
   

Βίντεο από τα γεγονότα

Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Να φύγει η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια

Να τελειώνουμε με τη συμμορία που παριστάνει την κυβέρνηση!

Μέρα οργής και αγανάκτησης η σημερινή. Μέρα διάλυσης κάθε έννοιας δημοκρατικού Πανεπιστημίου, κάθε υπόνοια δικαιοσύνης, κάθε αίσθησης ασφαλείας, για τους πολλούς και τις πολλές, για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Η βάναυση μεσημεριανή Αστυνομική επίθεση στους αγωνιζόμενους φοιτητές ήταν το πρελούδιο για όσα ακολούθησαν σε μία συναυλία χιλιάδων μέσα στο άσυλο, μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Το σημερινό βράδυ, που η γνώση συναντήθηκε με την Ελευθερία σε μία μεγαλειώδη συναυλία, μπήκε σε εφαρμογή μία δολοφονική επιχείρηση ενορχηστρωμένη από τις δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας, με σαφείς εντολές από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους του καθεστώτος της ακροδεξιάς ΝΔ που μας κυβερνά. Χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνων, αυτά είναι τα υλικά της συμμορίας που παριστάνει την Κυβέρνηση, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες νέες και νέους, έτσι για την επιβολή της ισχύος, έτσι γιατί μπορεί.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό άσυλο του ΑΠΘ έδειξαν ανώτερη ποιότητα,  προστάτεψαν τους διπλανούς/ες τους, έβγαλαν τη δίκαιη οργή τους στους δρόμους, βρεθήκανε μπροστά στις αύρες, δεν δέχθηκαν αμαχητί την κατάλυση του δικαιώματος πρόσβασης στον πολιτισμό, της πρόσβασης στον φυσικό τους χώρο, το πανεπιστήμιο.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει πολλάκις αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον, ότι αντιλαμβάνεται το δημόσιο Ταμείο σαν πατρική κληρονομιά που μπορεί να σπαταλήσει σε ημέτερους κατά το δοκούν, ότι δεν διστάζει επανειλημμένα να καταφύγει σε παρακρατικές μεθόδους απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους, απέναντι στον κόσμο του αγώνα. Η παρούσα διοίκηση των ΑΠΘ έχει πολλές φορές καταδείξει την ανυπαρξία δεσμών της με την πανεπιστημιακή κοινότητα – ο Παπαϊωάννου δεν υπήρξε ποτέ πρύτανης σε δημόσιο ίδρυμα, ήταν και παραμένει ένας δοτός υπάλληλος σε διατεταγμένη κυβερνητική υπηρεσία.

Οι μόνες αναλογίες με τα όσα βιώσαμε σήμερα -και όχι μόνο- μπορούν να ειδωθούν στα χρόνια της καχεκτικής δημοκρατίας, στην επταετία των συνταγματαρχών. Αυτή δεν είναι η δική μας κυβέρνηση, αυτή δεν είναι η κυβέρνηση δημοκρατικού κράτους, είναι συμμορία με πραιτωριανούς ακροδεξιούς χούλιγκαν πού ενεργούν μαστουρωμένοι στο όνομά της.

Η κοινωνία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, οι νέες και οι νέοι στο μπόι των ονείρων τους, οι μεγαλύτεροι και μεγαλύτερες στην πλευρά της αξιοπρέπειας, στην πλευρά των παιδιών που ήρθαν και θα έρθουν, στην πλευρά του δίκιου.

Δεν μας αξίζει ένα κράτος τρομοκράτης, που σήμερα χτυπά τη φοιτήτρια, χτες χτυπούσε τον εργαζόμενο, προχθές παρακολουθούσε -ίσως και μέχρι σήμερα- το σύνολο των πολιτικών αντιπάλων.

Να φύγει η αστυνομία από το πανεπιστήμιο – Να παραιτηθεί ο πρύτανης της ντροπής – Να πέσει η κυβέρνηση των καθαρμάτων!

Υ.Γ. Το καθάρματα είναι ήπιος χαρακτηρισμός – Το τέλος των δημοκρατικών εγγυήσεων ήρθε ξανά – Δεν θα ανεχτούμε μισόλογα μπροστά στη βαρβαρότητα.