Τις δραματικές στιγμές που έζησε στο ΑΠΘ περιγράφει μεταπτυχιακός φοιτητής, ο οποίος βρισκόταν στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στα γρασίδια της Φιλοσοφικής και η οποία δέχθηκε «δολοφονική» επίθεση, όπως την χαρακτηρίζει, από την αστυνομία, με χημικά και δακρυγόνα, την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως δεν προχώρησε σε χρήση χημικών στο χώρο της συναυλίας.

Ads

Ο ίδιος βρισκόταν με την παρέα του μπροστά από το κτίριο της Νέας Φιλοσοφικής, όταν κάποια στιγμή άκουσε κάτι σαν εκρήξεις. Πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα για να δει τι συνέβαινε, αντίκρισε καπνούς. Η κατάσταση όμως ηρέμησε, οπότε θεώρησε πως το όποιο ζήτημα είχε λήξει.

Ωστόσο, όπως περιγράφει, έπειτα από 5 περίπου λεπτά, η αστυνομία εκτόξευσε πάρα πολλά δακρυγόνα και κρότου λάμψης, με τον κόσμο να αρχίζει να τρέχει προς τη Θεολογική και την Πρυτανεία, για να απεγκλωβιστεί, καθώς η ατμόσφαιρα γινόταν αποπνικτική, την ώρα που υπήρχαν 5 με 6 χιλιάδες άτομα στο χώρο.

Ο ίδιος όμως, αναφέρει πως κάποια στιγμή δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά. Όπως τονίζει, γενικά ο κόσμος παρέμεινε σχετικά ψύχραιμος, παρά την έκρυθμη κατάσταση. Επισημαίνει ακόμη πως μεταξύ των παρευρισκόμενων βρίσκονταν και γονείς με τα παιδιά τους, ακόμη και μωρά. Κάποια στιγμή, καθώς το πλήθος απομακρυνόταν, ένας άνδρας φώναξε πως έχει παιδί μαζί του, με τους ανθρώπους να κάνουν χώρο για να περάσει πιο γρήγορα. Στη συνέχεια ακολούθησε και την πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο, περιγράφοντας πως όλη η Εγνατία ήταν γεμάτη με αστυνομικούς.

Ads

Στο αυτόφωτο οι συλληφθέντες

Σημειώνεται πως το πρωί αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, καθώς συλληφθέντες από τα χθεσινά επεισόδια, το μεσημέρι και το βράδυ, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στην Καμάρα στις 19:00 το απόγευμα, και στα Προπύλαια την ίδια ώρα.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του 27χρονου (για τα γεγονότα το βράδυ), ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση). Όσον αφορά στους άλλους δύο, που συνελήφθησαν για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για φοιτητές, ενώ διώκονται για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια.
 
Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία επιτέθηκε με χημικά και δακρυγόνα την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ, με χιλιάδες παρευρισκόμενους, στο πλαίσιο του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων.

Η αστυνομία ισχυρίζεται πως προηγήθηκε εκτόξευση πετρών σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη στη ΣΘΕ, ωστόσο φοιτητές καταγγέλλουν απρόκλητη επίθεση. Με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική, η συναυλία διακόπηκε και το πλήθος κατευθύνθηκε προς την Καμάρα, πραγματοποιώντας αυθόρμητη πορεία.

Λίγο αργότερα ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μάλιστα, επενέβη και η αύρα της ΕΛΑΣ, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη, ενώ υπάρχουν αναφορές για λιποθυμίες φοιτητών.

Εικόνες από την πορεία μετά την επίθεση

Και η νέα επίθεση στην πορεία
   

Βίντεο από τα γεγονότα