Στα «ύψη» παραμένουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος, με την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα στρατόπεδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ads

Μάλιστα, το καθημερινό «πινγκ πονγκ» δηλώσεων από στελέχη που πρόσκεινται στην μια ή στην άλλη μεριά αποτυπώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στην Κουμουνδούρου.

 

«Ο Κασσελάκης μου απευθύνθηκε με υποτιμητικό στυλάκι επειδή είμαι γυναίκα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Lifo η πρώην υπουργός Εργασίας έσπευσε να καταλογίσει στον 35χρονο ανθυποψήφιό της σεξιστική συμπεριφορά εις βάρος της.

Ads

«Και όχι, δεν μπαίνει καν θέμα οικειότητας, αφού ελάχιστα γνωριζόμαστε. Μου απευθύνθηκε με το υποτιμητικό αυτό “στυλάκι” ακριβώς επειδή είμαι γυναίκα, όμως εγώ είμαι από εκείνες τις γυναίκες που είναι αποφασισμένες να μην υποταχθούν στη “φυσική” τάση των πραγμάτων, καταλήγοντας διακοσμητικές σε ένα ανδροκρατούμενο σύμπαν», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της έγινε.

«Είχα ζητήσει ντιμπέιτ και δεν έγινε αποδεκτό»

Από τη μεριά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, απάντησε για το αίτημα της Έφης Αχτσιόγλου για διεξαγωγή debate, υποστηρίζοντας ότι το είχε ζητήσει ο ίδιος και δεν έγινε αποδεκτό. «Τώρα ο κόσμος μίλησε. Με ξεκάθαρο τρόπο. Όταν η κ. Αχτσιόγλου ζητούσε debate εγώ ήμουν στις λάσπες, με τον κόσμο που υποφέρει» υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι αυτό που μετράει είναι να απαντάμε στις ερωτήσεις του κόσμου.

«Με έχει πολεμήσει όλο το σύστημα. Αριστερά και δεξιά» είπε, διαμηνύοντας ότι δεν είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού να κατηγορείται από την ανθυποψήφιά του για «θολά νερά» ή να στοχοποιούνται οι ψηφοφόροι, προσέθεσε.

Ερωτηθείς με ποια στελέχη θα πορευθεί μετά τις εκλογές και αν επηρεάζεται από τον Παύλο Πολάκη, απάντησε ότι δεν έχει καμία συνδιαλλαγή με κανέναν.

Το εξώδικο Αχτσιόγλου για το «SMS σε Τσίπρα», η ανάρτηση Κασσελάκη και η επίθεση Ηλιόπουλου

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης παραμένει το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου έστειλε χθες το βράδυ εξωδικο σε ιστοσελίδα για συκοφαντικό δημοσίευμα περί δήθεν SMS της ίδιας προς τον τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ανάρτησή του νωρίς σήμερα το πρωί ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε ότι «πιστεύει απόλυτα» την ανθυποψήφιά του, προσθέτοντας ότι θα είναι «ασπίδα προστασίας» για τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές του.

Η απάντηση από το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου δεν άργησε να έρθει, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να σημειώνει με δική του ανάρτηση ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι το ζήτημα δεν είναι το ανύπαρκτο (και όχι ψεύτικο) sms αλλά οι συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον της περί υπονόμευσης, που αναπαράγονται από βασικούς υποστηρικτές του, τις οποίες ουδέποτε καταδίκασε. Και εξακολουθεί να μην καταδικάζει».

«Δεν χρειαζόμαστε προστασία, χρειαζόμαστε σαφείς θέσεις» πρόσθεσε με νόημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμές για υπονόμευση από Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Νίκος Παππάς, οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Δεν γνωρίζω τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην παραίτηση. Ενώ την Κυριακή το βράδυ έκανε δήλωσε ότι θα ξαναθέσει τον εαυτό του στην κρίση του κομματικού σώματος, την Πέμπτη ανακοίνωσε την παραίτησή του. Δεν γνωρίζω τι μεσολάβησε, είναι ιστορικό ερώτημα, Είναι σαφές ότι κάτι μεσολάβησε αλλά δεν ξέρω τι» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Γιώργος Τσίπρας -ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη- δεν απέκλεισε σε δική του χθεσινή συνέντευξη το ενδεχόμενο υπονόμευσης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρχαν σύντροφοι που θέλανε να αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του κόμματος. Πολλές παρεμβάσεις που γινόντουσαν κατά διαστήματα είχαν προφανή σκοπό να πλήξουν είτε τον ίδιο προσωπικά είτε το κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται οι διαφοροποιήσεις», δήλωσε με νόημα ο ίδιος.

Βολές Φίλη, Ραγκούση κατά Κασσελάκη

Παράλληλα, στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου έστρεψαν με σφοδρότητα τα «πυρά» προς την πλευρά Κασσελάκη με κατηγορίες περί υπονόμευσης.

Μιλώντας στο Kontra το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σημείωσε ότι «όσοι υποστηρίζουν με φανατισμό τον κ. Κασσελάκη υιοθετούν υποκοσμιακές εκφράσεις». Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξωθείται από τον «αρχηγισμό» στον «μεσσιανισμό» και άφησε αιχμή κατά του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τη μάχη για τους ανασφάλιστους, «εκείνος ήταν στη Νέα Δημοκρατία».

Πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Open ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου. Ανέφερε ότι οι φόβοι του για την επόμενη μέρα σχετίζονται με την ενότητα του και την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

«Η ενότητα δεν είναι καθόλου δεδομένη. Πηγαίνουμε να αποφασίσουμε», είπε αρχικά. Σημείωσε ότι είναι σημαντική η νίκη που πέτυχε στον πρώτο γύρο, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι «πηγαίνουμε στο δεύτερο γύρο να εκλέξουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτόν που θα υποδείξουμε για πρωθυπουργό τη χώρα και δεν ξέρουμε τον κ. Κασσελάκη».

Εκτίμησε ότι ένας από τους λόγους της νίκης του Στέφανου Κασσελάκη αφορούσε στην «επικράτηση της αθλιότητας ότι η Εφη Αχτσιόγλου υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί άνθρωποι πήγαιναν την Κυριακή να ψηφίσουν, θεωρώντας ουσιαστικά ότι ψηφίζουν για τον Αλέξη Τσίπρα»

Καρτερός κατά Σκουρλέτη για την πρόσκληση σε Τσίπρα να πάρει δημόσια θέση

Πάντως, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται ενοχλημένος από την όλη συζήτηση, και ιδιαίτερα από τις εκκλήσεις στελεχών όπως ο Πάνος Σκουρλέτης να πάρει δημόσια θέση για το ζήτημα.

Την εν λόγω ενόχληση αντικατοπτρίζει νέο σημερινό άρθρο του άλλοτε συνεργάτη του και έμπειρου δημοσιογράφου, Θανάση Καρτερού, στην Αυγή, στο οποίο κάνει λόγο για επίδοξους σωτήρες του κόμματος που κατέχουν στασίδι στα ΜΜΕ και ψιθυρίζουν, φωνάζουν, ασχημονούν να πάρει ο Τσίπρας θέση.

«Θέση για ποιο πράγμα; Ότι δεν είναι η Έφη ελέφαντας και ο Στέφανος εξαποδώ; Σοβαρά τώρα; Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι, ότι στέλνουν σκαιά SMS ή συνεργάζονται με τη CIA θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα», αναφέρει ο Θανάσης Καρτερός.

Δεν παραιτούνται από τις βουλευτικές τους έδρες Όθωνας Ηλιόπουλος και Έλενα Ακρίτα

Τέλος, μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον Στέφανο Κασσελάκη αποτελεί το γεγονός πως ο ίδιος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, με την συζήτηση περί μαζικής παραίτησης τουλάχιστον έξι υποψηφίων που βρίσκονται μπροστά του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκειμένου να καταλάβει αυτό κοινοβουλευτική έδρα, να δείχνει να «κολλάει» προς το παρόν.

Με σημερινή του ανακοίνωση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Όθωνας Ηλιόπουλος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα παραδώσει την κοινοβουλευτική του έδρα.

«Σκοπεύω να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και την εντολή των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κάθετα αρνητική στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα εμφανίστηκε και η Έλενα Ακρίτα, η οποία κατέχει την δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Σαφώς και όχι» ήταν η απάντηση της σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που δεν θα υποβάλει την παραίτησή της ήταν γιατί όταν είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτό είχε γίνει γιατί πρόθεση του τότε προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει τον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα αναβαθμιζόταν σε υπουργείο αν το κόμμα κέρδιζε τις εκλογές.