Την ικανοποίησή τους για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την πορεία των διμερών σχέσεων εξέφρασαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Τύπος. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον τουρκική πλευρά να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να εκφράστηκε με θερμά λόγια για την ομιλία του πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τους Στόχους της Χιλιετίας και να την χαρακτήρισε «ομιλία που έδειχνε όραμα, κάτι το οποίο σήμερα δεν συναντάμε πολλές φορές». Αναφορά φέρεται να έγινε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αλλά και στη σύσταση του Συμβουλίου των Κοινών Υπουργικών Συναντήσεων.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου συμφώνησαν ο Τούρκος υπουργός να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, οι πηγές των ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά, παρότρυνε την Τουρκία να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες. Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου οι δυο χώρες διαπίστωσαν ότι μπορούν να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο, συντονίζοντας τις δράσεις τους.

Ads

Συνάντηση με Σαλί Μπερίσα

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει διαπιστώσει «ένα είδος αύξησης του εθνικισμού στην Αλβανία», γεγονός που ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε στον Σαλί Μπερίσα, κάνοντας αναφορά και στη δολοφονία του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα.

Από την πλευρά, ο κ. Μπερίσα φέρεται να καταδίκασε το γεγονός ενώ υπογράμμισε ότι θεωρεί πως αυτά «είναι μεμονωμένα γεγονότα στην Αλβανία και δεν απηχούν τα γενικά αισθήματα φιλίας που τρέφει ο αλβανικός λαός απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

«Ο κ. Γκρούεφσκι δημιουργεί εντυπώσεις, που δεν συμβάλλουν καθόλου στην επίλυση»

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι αρνήθηκε να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, όπου θα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, τόνισε ότι «Αν η σκοπιανή πλευρά, όλο αυτό τον χρόνο και όλη αυτή την ενέργεια, που καταναλώνει στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις σε λάθος κατεύθυνση, τα επένδυε για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, θα βρισκόμασταν σε διαφορετικό σημείο. Ο κ. Γκρούεφσκι δημιουργεί εντυπώσεις, που δεν συμβάλλουν καθόλου στην επίλυση».

Συνάντηση σήμερα με Ιβάνοφ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πως πρόκειται για μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος δεν μετέβη στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.