Δια των… «εξαιρέσεων» επιτίθεται στις εργασιακές σχέσεις η κυβέρνηση μέσω του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, αφού δεν μπορεί να καταργήσει τις κλαδικές και οµοιοεπαγγελµατικές συµβάσεις που ωθούν και επεκτείνουν προς τα πάνω τα κατώτατα όρια µισθών και ηµεροµισθίων.

Ads

Αυτές οι εξαιρέσεις στις κλαδικές συµβάσεις νοµοθετούνται στο όνοµα του κοινωνικού και δηµόσιου συµφέροντος που «επιτάσσει» η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονοµίας. Προωθούνται µε τη θέσπιση ειδικών προϋποθέσεων τις οποίες θα προσδιορίσει Υπουργική Απόφαση, επιτρέποντας σε εργοδότες και σωµατεία να κάνουν διαφορετικές συµφωνίες προκειµένου να καθορίζουν ειδικές ζώνες µισθών ανάλογα µε τους κλάδους, τις περιοχές ή και τα επαγγέλµατα, πέρα και ανεξάρτητα από τις µισθολογικές ή άλλες δεσµεύσεις που θέτουν κλαδικές και οµοιοεπαγγελµατικές συµβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πρόκειται για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που αποτυπώνεται στο άρθρο 53 (εξαιρεί από την εφαρµογή των κλαδικών συµβάσεων τις επιχειρήσεις που αντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα), στο άρθρο 55 (καταργεί την ευνοϊκότερη σύµβαση στην περίπτωση συρροής συµβάσεων) και στο άρθρο 56 (περιορίζει την επέκταση των µισθολογικών συµφωνιών, ακόµη κι αν έχουν κυρωθεί από την πλειοψηφία των οργανώσεων).

Ads

Στον περιορισµό της δυνατότητας σύναψης κλαδικών συµβάσεων οδηγούν ακόµη και οι διατάξεις που αφορούν το µητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων (άρθρο 54), διότι κατά την εφαρµογή τους στην πράξη µπορούν να οδηγήσουν σε αµφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων και κατ’ επέκταση στην αµφισβήτηση της νοµιµότητας των αποφάσεων.

Την ίδια περιοριστική λογική για την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συµβάσεων και των µεγάλων επιχειρησιακών συµβάσεων ακολουθεί η κυβέρνησης και στο άρθρο 57 (για την επίλυση συλλογικών διαφορών µέσω ∆ιαιτησίας). Για να µπορέσει µια συνδικαλιστική οργάνωση να προσφύγει µονοµερώς στη ∆ιαιτησία, θα πρέπει να επικαλεστεί και να τεκµηριώσει λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δηµόσιου συµφέροντος.

Αχτσιόγλου: Το νομοσχέδιο χτυπά τον πυρήνα των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο χτυπάει τον πυρήνα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και είναι ένα ζήτημα που αφορά τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να πει στην τελευταία απεργία ότι τάχα αντιδρούν λίγοι γιατί αφορά τους συνδικαλιστές, αλλά αυτό είναι απολύτως αναληθές», καθώς «η ουσία του εργασιακού σκέλους του νομοσχεδίου πλήττει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ξαναγυρνάει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων εκεί που ήταν την περίοδο του 2ου μνημονίου».

Δηλαδή, είπε, στο νομικό πλαίσιο «που οδήγησε στο να μην υπάρχουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα, οδήγησε σε μειώσεις μισθών σε πάρα πολλές επιχειρήσεις» και «είχαμε έκρηξη της ανεργίας». «Άρα, στην πραγματικότητα επιστρέφουμε σε εκείνο το καθεστώς και μάλιστα εθελοντικά, όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποια τρόικα αυτήν τη στιγμή αλλά γιατί γίνεται μία πολύ συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης να επανέλθουμε εκεί», σημείωσε.

Σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί, είναι να κάνει χρήση η κυβέρνηση σημείων της κρίσης του ΣτΕ για να προωθήσει, να δικαιολογήσει ή να βρει άλλοθι για σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης ή ακόμα και περικοπών συντάξεων».

Για την ψήφο των ομογενών, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η οποία αναγνωρίζει πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν και να εκλέγουν αντιπροσώπους στην Ελλάδα, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Από την άλλη βάζει έναν περιορισμό ότι αυτή η εκλογή δεν μπορεί να επηρεάσει τον πολιτικό συσχετισμό εντός της χώρας». Όπως υποστήριξε, είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχτεί αυτή η προϋπόθεση, «δηλαδή να μη διαταράσσεται ο πολιτικός συσχετισμός εντός της Ελλάδας, διότι αυτός ο οποίος υφίσταται την πολιτική είναι και αυτός ο οποίος πρέπει να την επιλέγει».

Όσον αφορά τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι χρειάζεται να καλυφθεί η αναντιστοιχία ανάμεσα στο εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον αριθμό των μελών που έχει. «Ο κόσμος μάς εμπιστεύτηκε, όχι λίγες φορές, πρέπει και εμείς να τον εμπιστευτούμε τώρα», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.