Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, μετά την επιστροφή των ελεγκτών στην χώρα μας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί των εκκρεμών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ο φόρος επί των ακινήτων και η κινητικότητα στο Δημόσιο. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο, αναβλήθηκε για μερικές ώρες. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πειστικοί» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Ads

 
Μετά χθεσινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ενιαία στάση σε όλα τα ζητήματα. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πειστικοί», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρόικα θα δεχτεί τις θέσεις της κυβέρνησης.

Διαβάστε αναλυτικά: Άλλαξε το «χαράτσι» και έγινε… «ενιαίος φόρος ακινήτων»
 
Υπό διαπραγμάτευση
 
Η προσοχή είναι στραμμένη στο ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων που αλλάζει όνομα αλλά θα εισπράττεται και το 2013 μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά κι άλλα μέτωπα.
 
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Επιπλέον επί τάπητος για ακόμη μια φορά βρίσκεται το θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο επίορκων, αλλά και παρεμβάσεις σχετικές με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων. Θα τεθούν ακόμη προς συζήτηση στοιχεία για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.
 
Στο επίκεντρο θα βρεθεί ξανά και η ρύθμιση για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και το θέμα της συγχώνευσης των Εθνική Τράπεζα – Eurobank με την κυβέρνηση να επιμένει στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης και να αντικρούει πιέσεις για το αντίθετο.
 
Κεδίκογλου: Μεσοσταθμική μείωση 10% -15% στο φόρος ακινήτων
 
Σε σημερινές του δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πειστικοί», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρόικα θα δεχτεί τις θέσεις της κυβέρνησης.
 
Αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων από έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος, ωστόσο, θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013, διευκρίνισε ότι θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερος 10% – 15%. Όπως εξήγησε, το κενό της μείωσης του φόρου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων.

«Ορισμένοι τίτλοι εφημερίδων αδικούν την πραγματικότητα. Δεν βαφτίστηκε το κρέας… ψάρι. Είναι νέος ο τρόπος υπολογισμού» υποστήριξε.



 
Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει αφορολόγητο στα χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ επισήμανε ότι το ζήτημα των αγροτεμαχίων ίσως δεν προλάβει η κυβέρνηση να το συμπεριλάβει στο σχετικό φόρο φέτος.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες που είχε εκφράσει η Δημοκρατική Αριστερά για το τέλος ακινήτων και τις πληροφορίες για ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, δήλωσε ότι υπήρχε μια λανθασμένη εικόνα, καθώς πρόκειται για νέο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο. «Όταν έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η είσπραξη του αναγκαίου ποσού συμφωνήθηκε από όλους ότι είναι η αναγκαία λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «κοινή επιδίωξη είναι το καλό της πατρίδας». «Εκεί πάντα βρίσκονται συμφωνίες» υπογράμμισε.
 
Για το άλλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αυτό της κινητικότητας στο Δημόσιο, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι το νέο σχέδιο του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη θεωρείται αξιόπιστο. «Το στηρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτό», ξεκαθάρισε, διαψεύδοντας ακόμη πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο κ. Μανιτάκης είναι σε δυσμένεια.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τις αναφορές του στο ευρώ, έκανε λόγο για «ευρωτρικυμία εν κρανίω». «Δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να πει όπως δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε με ποιον μιλάμε και σε τι απαντάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών με τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Για επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις αποφάσεις των κυβερνητικών εταίρων για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ads

«Ενσωμάτωσαν έναν έκτακτο φόρο στον ενιαίο φόρο και συνεχίζουν την είσπραξη με τον ίδιο εκβιαστικό τρόπο μέσω της ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ.

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε ακόμη για απόλυτη υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα» και υποστήριξε ότι «οι αρχηγοί το μόνο που διαπραγματεύονται είναι η μεταξύ τους μοιρασιά εντός της κυβέρνησης».
 
Για «κυβερνητική φαρσοκωμωδία» με τους τρεις εταίρους «να καμαρώνουν ότι νίκησαν» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε σχόλιό του στο twitter αναφορικά με τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αναφερόμενος στην απόφαση που ελήφθη για τον φόρο ακινήτων, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως το γεγονός ότι η «πληρωμή μέσω ΔΕΗ συνεχίζεται, προκαλεί οργή».