«Προσερχόμαστε (στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα) με κοινή θέση για το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των τριών ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο ενιαίος φόρος θα είναι προοδευτικό και θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών.

Ads

 
Για να πειστεί η τρόικα για την εν λόγω αντικατάσταση οι κυβερνητικοί εταίροι θα προτείνουν η είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα εξακολουθήσει για το 2013 να γίνεται μέσω της ΔΕΗ. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη του φόρου προτείνεται να γίνεται από τις εφορίες.

«Πρέπει να περάσουμε από το ειδικό τέλος ακινήτων στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, προοδευτικό και με κάποιο φορολογικό όριο που θα πρέπει να συζητηθεί, και αυτή είναι η θέση με την οποία θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε πως ο νέος ενιαίος φόρος θα εισπραχτεί και φέτος μέσω της ΔΕΗ ενώ από το 2014 θα μεταφερθεί στις εφορίες.

Ερωτηθείς για τα σενάρια ανασχηματισμού δήλωσε πως η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με στελέχη του είναι απόφαση του συνεδρίου του, αλλά χαρακτήρισε τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «προσβλητική», σημειώνοντας «εγώ εγκατέλειψα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να γίνω πρόεδρος του ΠαΣοΚ».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωσε πως μόνο για φέτος ο ενιαίος φόρος θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ. «Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε ότι «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Το πώς λέγονται τα μέτρα μικρή σημασία έχει

 
Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα, το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μετά την σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.
 
Παράλληλα κατηγορεί την συγκυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει. «Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει», προσθέτει.
 
Καταλήγοντας επισημαίνει πως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής.
 
«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν δεσμευτεί απέναντι στην ελληνική πλουτοκρατία και την τρόικα για την προώθηση των μέτρων που ισοπεδώνουν το λαό», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, σημειώνοντας πως «η εργατική λαϊκή οικογένεια βουλιάζει στην απόγνωση, στην ανεργία και στην εξαθλίωση».
 
«Το πρόβλημα γι’ αυτήν δεν είναι πώς θα πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ, τους φόρους και τα χρέη  αλλά να απαλλαγεί απ’ αυτό τον βραχνά. Πολύ περισσότερο που η συγκυβέρνηση στέλνει τώρα στους μισθοσυντήρητους και αυτοαπασχολούμενους που χρωστούν έως 3.000 ευρώ, πάνω από 2,5 εκατομμύρια εκβιαστικές επιστολές», τονίζει.
 
Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα να δυναμώσει τη δράση του για «να αποκρουστούν οι εκβιασμοί κυβέρνησης – τραπεζών, για να μην υποστεί συνέπειες καμιά εργατική λαϊκή οικογένεια που δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, τους φόρους και τα χρέη στις τράπεζες, για να μη μείνει καμία εργατική λαϊκή οικογένεια απροστάτευτη και μόνη».

«Η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στο τέλος πάντα γίνεται αυτό που θέλουν ο Τόμσεν και η παρέα του», δήλωσε από την πλευρά του ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.