Ιδιαίτερα έκρυθμη -παρά τη φαινομενική ηρεμία- παραμένει η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόρια, μια μόλις μέρα μετά τη μεγάλη, φονική πυρκαγιά.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας έχει προδιαγραφές για να μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή, διαμένουν σε αυτό πάνω από 12 χιλιάδες πρόσφυγες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε προσφυγικούς καταυλισμούς που υπάρχουν σε άλλα νησιά: στη Χίο η χωρητικότητα του καταυλισμού ανέρχεται σε 1.014 και διαμένουν 3.594 άτομα, σε αυτό της Σάμου η αρχική πρόβλεψη ήταν για 648 άτομα και διαμένουν 5.548, στον καταυλισμό της Λέρου οι προδιαγραφές ήταν για 860 άτομα και φιλοξενούνται 1492, ενώ σε εκείνον της Κω 816 και μένουν 3.136.

Η άμεση αποσυμφόρηση του χώρου είναι επιβεβλημένη, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ο αριθμός των γιατρών που απαιτείται, αλλά ούτε και βασικά είδη όπως κουβέρτες.

Ads

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στη Μόρια είναι και η αρχική σύγχυση με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τον θάνατο μιας γυναίκας κι ενός βρέφους, ενώ στη συνέχεια διευκρινίστηκε πως το βρέφος ήταν απλά τραυματισμένο.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου, «η πυρκαγιά στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου (ΚΥΤ), που αφαίρεσε μία ενήλικη ζωή και ενδεχομένως δυο ακόμα ζωές ανηλίκων σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων, ανέδειξε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Κανένας δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πόσοι άνθρωποι ζούσαν στοιβαγμένοι μέσα στο κοντέινερ και πόσα είναι τα θύματα της τραγωδίας.

Η μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων σε κανονικές δομές στην ενδοχώρα είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου. Όπως κατεπείγουσα είναι και η ιατρική τους φροντίδα έτσι ώστε να μην καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τον πιο βάναυσο τρόπο στο ευρωπαϊκό έδαφος».