Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, μετά τη χθεσινή τραγωδία στον προσφυγικό καταυλισμό όπου διαβιούν πάνω από 12.000 άνθρωποι. Οργή και θρήνος επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοτοποίησης.
Χθες το απόγευμα ξέσπασαν δυο πυρκαγιές στο σημείο, μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περίπου 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους κοντέινερ διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.
Μία γυναίκα από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή της κατά την πυρκαγιά. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι από την πυρκαγιά είχε χάσει τη ζωή του κι ένα βρέφος, και ότι μάλιστα πρόσφυγες έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα απανθρακωμένο το παιδί. Ωστόσο από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι δεν υπάρχει νεκρό βρέφος, αλλά τραυματισμένο.
Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος με τραύματα. «Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας», αναφέρεται στηνανακοίνωση.
Η άτυχη γυναίκα – σύμφωνα με πληροφορίες – ζούσε στο κοντέινερ όπου άφησε την τελευταία της πνοή, μαζί με το παιδί της . Σε αυτό κατοικούσαν μία ακόμη γυναίκα με το παιδί της και ένα ζευγάρι με τα έξι παιδιά του. Όλοι βρέθηκαν ζωντανοί όπως και το παιδί της άτυχης γυναίκας. Επίσης ζωντανοί βρέθηκαν και όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούσαν και στα υπόλοιπα 7 κοντέινερ όπου μεταδόθηκε η φωτιά.
Από τον χώρο μεταφέρθηκαν για ανάλυση και δύο κουβέρτες, μεταξύ των οποίων και μία κουβέρτα που είχε μέσα της καμένα παιδικά ρούχα και μία ακόμη στην οποία βρέθηκε ανθρώπινος ιστός και έχει ληφθεί δείγμα DNA για να σιαπιστωθεί αν πρόκειται για ιστό της θανούσας.
Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά επικράτησε πανικός στον καταυλισμό. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν ευρέως στα social media είναι σοκαριστικές. Έντρομοι οι πρόσφυγες της Μόριας έτρεχαν για να σωθούν από τις φλόγες που κατέκαιγαν τον καταυλισμό.
Οι πυρκαγιές ξέσπασαν υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Οι αστυνομικοί της Λέσβου έκαναν λόγο για μεγάλη ένταση, ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ και σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Παράλληλα χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το κέντρο υποδοχής και κινήθηκαν προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να βρουν ένα μέρος να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.
Καταγγελίες από τη Λέσβο αναφέρουν πως υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση της πυροσβεστικής και της αστυνομίας και πως η κατάσταση αντιμετωπίστηκε πρωτίστως με όρους καταστολής και όχι διάσωσης και εκτόνωσης. Η κυβέρνηση άλλωστε έσπευσε να ανακοινώσει τη μετάβαση στη Λέσβο δυο διμοιριών των ΜΑΤ καθώς και του αρχηγού της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου, ωστόσο ούτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησαν εάν υπήρχαν κι εάν λειτουργούσαν οι πυροσβεστικοί κρουνοί μέσα στη δομή, ούτε γιατί η πρώτη φωτιά που ξέσπασε σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό σβήστηκε άμεσα, σε αντίθεση με τη δεύτερη, μέσα στο ΚΥΤ.
Στην ανακοίνωσή της για το δράμα στη Μόρια, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ Λέσβου, επιρρίπτει ευθύνες στην αστυνομία, που εμπόδισε τους πρόσφυγες να μεταβούν στο σημείο της φωτιάς για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ενώ έκανε χρήση δακρυγόνων, οξύνοντας περαιτέρω το τεταμένο κλίμα. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που βγήκε χτες αργά το βράδυ: «Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό. Έγιναν επεισόδια σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ».
Τα σημεία του καταυλισμού που καταστράφηκαν έχουν αποκλειστεί, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 12.503 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα.
Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >