Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπου την Τετάρτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Ads

Μπαρόζο: Η Κομισιόν θα είναι δίπλα σου φίλε Γιώργο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να φτιάξει έναν μηχανισμό βοήθειας. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια, λέγοντας ότι τα μέσα υπάρχουν. Αλλά, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα για βοήθεια.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησαν για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, αλλά το κύριο θέμα φυσικά ήταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τόνισε ότι η κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα έχει αλλάξει τώρα «λόγω των τεράστιων προσπαθειών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου». «Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο για να πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος για το 2010. Αυτό από μόνο του αξιόλογο επίτευγμα» συμπλήρωσε.

Ads

Aπευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ο κ. Μπαρόζο, είπε πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι απαραίτητες όχι τόσο για τις αγορές, αλλά για την ευημερία της Ελλάδας και του λαού. Χαρακτήρισε “αναγκαία” τα μέτρα , όχι, όπως είπε, επειδή το ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά για το μέλλον και την ευημερία του ελληνικού λαού και πρόσθεσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στήριξαν πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα.

«Ο κ. Παπανδρέου εργάζεται νυχθημερόν για να αλλάξει την κατάσταση η κατάσταση βελτιώνεται. Έχω μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και η Κομισιόν θα είναι δίπλα σου φίλε Γιώργο» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι η Ελλάδα δανείζεται με παράλογα επιτόκια και άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι η Ελλάδα προτιμά την ευρωπαϊκή λύση, αλλά όλες οι εκδοχές είναι ανοιχτές. Ακόμα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί.

Η δημιουργία ενός ευρωμηχανισμού στήριξης αποτελεί οικονομικό, αλλά και ηθικό ζήτημα, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου ενώ τόνισε ότι η κρίση προσφέρει μία ευκαιρία, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση κάθε μελλοντικής κρίσης.

Νέα γερμανικά πυρά

Εν αναμονή, της κρίσιμης συνάντησης, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεση της χώρας της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι «η σωστή απάντηση» και ότι το πρόβλημα πρέπει «χτυπηθεί στη ρίζα του».

Όπως είπε η κ. Μέρκελ, υπεύθυνη για τα προβλήματά της είναι αποκλειστικά και μόνο η Ελλάδα, η οποία επί σειρά ετών παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και δεν είναι οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που έφεραν την ελληνική οικονομία στην κατάσταση αυτή.

Αναφερόμενη στο πολυσυζητημένο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η κ, Μέρκελ είπε πως «δεν πρέπει να δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει μια τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο».

Η γερμανίδα Καγκελάριος τάχθηκε μάλιστα υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για ένα «έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις επανειλημμένως, δηλώνοντας από την άλλη ότι το ευρώ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία του» και ότι «κανένα κράτος – μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να απομονωθεί».

Αποστάσεις Κομισιόν από Μέρκελ

Στο μεταξύ, αποστάσεις πήρε η Κομισιόν από την άποψη της Άγκελα Μέρκελ ότι η βεβιασμένη κοινοτική παροχή βοήθειας στην Ελλάδα «δεν είναι η σωστή απάντηση» και το πρόβλημα «θα πρέπει να κτυπηθεί στη ρίζα του». Ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου υπενθύμισε ότι οι 27 ηγέτες στο προηγούμενο συμβούλιο κορυφής δεσμεύθηκαν να αναλάβουν συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης είπε ότι διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη αν αυτό παραστεί αναγκαίο.

Παράλληλα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ, από τη μεριά του δήλωσε σήμερα πως τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να βελτιώνονται, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ιδανικά επίπεδα.

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Herman Van Rompuy ανέφερε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 του μηνός εάν δεν υπάρξει σχετικό ελληνικό αίτημα. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Γερμανία θα επέμβει μόνο εφόσον η κατάσταση της Ελλάδας φθάσει σε αδιέξοδο και βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Φεύγουμε με μια ξεκάθαρη βούληση δημιουργίας ενός μηχανισμού αν τον χρειαστεί η Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει πολιτική στήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, να ξεπεράσει το υπέρογκο κόστος δανεισμού και να ομαλοποιηθούν τα spreads. «Εκφράστηκε η πολιτική βούληση με τον πιο σαφή τρόπο», ανέφερε.

ΔΝΤ: Ένα ευρωπαϊκό ταμείο θα αποσπούσε την προσοχή από την ελληνική κρίση

«Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για να βοηθάει χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση αποσπούν κάπως την προσοχή από τα βήματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το δημοσιονομικό έλλειμμά της», προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν.

Τόνισε ότι «εάν πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την δυνατότητα να διατεθούν κονδύλια ώστε να βοηθηθεί μία χώρα εντός της ζώνης του ευρώ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ο Στρος-Καν μιλώντας προς το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες υπογράμμισε την αοριστία των σχεδίων που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής. «Το ΔΝΤ δεν θα είχε πρόβλημα να εργαστεί μαζί με οποιουδήποτε είδους περιφερειακό θεσμό» πρόσθεσε, όμως υπογράμμισε πως το ΕΝΤ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί μια λύση για την ελληνική κρίση. «Δεν πρέπει να αποσπάς η προσοχή σου απ’ αυτό που έχεις να κάνεις από δημοσιονομικής απόψεως με το να αφήνεις τη φαντασία σου να τρέχει», δήλωσε.

Η Ελλάδα χρειάζεται να επικεντρώσει στη δημοσιονομική σταθεροποίηση συμφώνησε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, βασιζόμενος στην εμπειρία του από τη κρίση του ιταλικού χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. «Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει χωρίς να δημιουργήσει θεσμούς ειδικού είδους», δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές.

Ο Ντράγκι, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2011, μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Άξελ Βέμπερ, δήλωσε πως η εφαρμογή των ελληνικών μέτρων λιτότητας θα πρέπει να είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς τη χώρα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο»

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, αν χρειαστεί, όχι μόνο της Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι το χθεσινό Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και σημείωσε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα της συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα και επανέλαβε την απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί». Το Eurogroup διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα του πακέτου ενίσχυσης προς την Ελλάδα, αλλά η επεξεργασία τους δεν έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε.

Ακόμα, επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής.

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της Α. Μέρκελ, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η βάση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα είναι οι προσπάθειες της ίδιας της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσονται και οι αποφάσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης: Στήριξη για παν ενδεχόμενο ζητά η Ελλάδα
Αντιδράσεις Ελλήνων πολιτικών στις εξελίξεις στην οικονομία
ΕΕ: Αναδιαμόρφωση των πωλήσεων που αφορούν τα Swaps